Review | Culinair

‘Sommige menukaarten hebben hét’: onze recensent over restaurant Jacobin in Brugge

de omweg waard
© Ilse Van Oyen
de omweg waard

Restaurant - Jacobin

Waar - Predikherenstraat 13, Brugge

Type keuken - Moderne, elegante bistrokeuken.

Sfeer & geluid - Rustige eetzaal, ­ingericht met oog voor detail.

Rekening - 149,40 euro voor een uitgebreide lunch met aperitief en dessert.

Website - jacobin-brugge.be

Sommige menukaarten hebben hét: de perfecte selectie van gerechten waar je maar niet uit kunt of wilt kiezen. De kaart van Jacobin is exact zo. Als we dit sfeervolle pand binnenstappen (rode tegels, bleke houten panelen aan de muren, uitnodigende grijze zitbank), is het restaurant net drie weken open. Het is de chef zelf die ons tegemoet komt – door personeelsproblemen zal hij deze lunch de zaal én keuken alleen runnen. Een uitdaging die Carl Van Oyen – een chef die ondanks z’n late roeping al werkte bij sterren­zaken zoals Pure C, De Karmeliet en De Herborist – wonderwel tot een goed einde zal brengen.

De appetijtelijke kaart is naar eigen voorkeur te modelleren: je kiest per persoon of laat alles in het midden van de tafel zetten. Om meer te kunnen proeven gaan wij voor de laatste formule. Een zilte oester in een romige en schuimige mousseline is een schot in de roos: ‘De lekkerste warme oester die ik ooit at’, klinkt het aan de overkant van de tafel. Erbij drinken we een krachtige non-alcoholische cocktail van bitterzoete siroop, tonic en vers citroensap.

© Ilse Van Oyen

Hierna volgt een boterzachte huisgemaakte gravlax op een zoete briochetoast met groene kruidenmayo: geef mij dit alstublieft elke dag als lunch! Daarna maakt de chef zijn eigen versie van Korean fried chicken: mals, krokant, zoet én pittig. De tafelgenoot verzucht dat hij er wel een emmer van zou willen eten.

In de keuken is de chef alweer verse mousseline aan het kloppen, voor bij de asperges met felgroene daslookolie. Het hartige deel sluiten we af met een elegante tartaar van West-Vlaams Rood met ansjovis­mayonaise en augurkjes: zuiver, zilt en perfect op smaak, wij zweven intussen zo’n paar centimeter boven onze stoel. Hoewel we ruim voldoende hebben, delen we nog een stuk Baskische kaastaart, een luchtig geblakerde versie met frisse citroenschil en lekker zoute toets. Een chef met sterren­ervaring die zulke heerlijk ongecompliceerde gerechten tot in de perfectie bereidt, dat is de reis waard.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content