Smaakvol Antwerpen: 8 adressen om uit te proberen

© Wouter Van Vaerenbergh

Eetwinkeltjes, bistro’s, eetcafés en gastronomische eethuizen: lekkerbekken smullen van Antwerpen.

BITES & WINES

Smaakvol Antwerpen: 8 adressen om uit te proberen
© Wouter Van Vaerenbergh

“Onschuldig genieten”, zo benoemt Katherine Nash de formule van haar mini-eethuis Bites & Wines, dat zij met bescheiden middelen neerzette. Zij volgde conservatorium viool, was muzikante en raakte geïnteresseerd in de veganistische keuken. Zij studeerde voor gezondheidsconsulente en liep stage in restaurant Avalon in Gent.

In oktober 2014 opende zij haar eigen restaurantje, dat is ondergebracht in twee vertrekken, dat geen enkele pretentie heeft en daardoor ontwapend is. Er klinkt profane muziek en aan de ingang staat een piano klaar voor passerende muzikanten, die zin hebben om te musiceren.

Katherine Nash wil aantonen dat de veganistische keuken niet saai hoeft te zijn. Geen dieren, noch zuivel. Haar publiek, met wie zij veel contact heeft, is haar dankbaar. Er is geen vaste kaart. Katherine kookt met de verse biologische producten van het moment en kiest voor glutenvrij.

Oude Beurs 60, 2000 Antwerpen, 03 233 51 45.

TAN

Smaakvol Antwerpen: 8 adressen om uit te proberen
© Wouter Van Vaerenbergh

Cross cultural living food, vermeldt de buitenkant van de nieuwe, doorzichtige gezondheidswinkel met kookschool en restaurant. In het winkelgedeelte van Tan tref je bijzondere keukenapparatuur, zoals de laatste juicers en de Vitamix, een supermixer, waarmee zo goed als alles tot stof wordt vermalen.

In de biowinkel is er een glazen koelkamer vol groenten. Op de winkelschappen staan kruideniersproducten zonder gluten en gezond snoepgoed. In de koelvitrines liggen sojaderivaten en zuivel van kleine boerderijen. En in het gezondheidsrestaurant roert dezelfde chef in de kookpotten als in de veertien jaar oude Brusselse vestiging. De bereidingen zijn gluten- en lactosevrij. ’s Middags is er een lunchformule (17 euro vegetarisch, 19 euro niet vegetarisch). ’s Avonds eet je à la carte.

De Burburestraat 6, 2000 Antwerpen, 03 216 12 62. Open van dinsdag tot zaterdag, van 10.30 tot 23 uur. De winkel is ook zondag open van 12.30 tot 18 uur.

CHICKPEA

Smaakvol Antwerpen: 8 adressen om uit te proberen
© Wouter Van Vaerenbergh

Jossy komt uit Israël en opende dit jaar Chickpea. De plaatsen zijn beperkt: vier rond een tafel, vijf aan de bar aan het raam. Hij verkoopt Italiaanse koffie en vers geperste fruitsapjes. Voor de honger is er huisgemaakte hummus, zonder bewaarmiddelen en in vijf variëteiten, zoals met hele warme kikkererwten, met niet-hallucinerende paddenstoelen, met gehakt van lam of met tahin (een pasta van sesamzaad). Extra side dishes zijn tomaat en komkommersalade met munt, koolhydraatarme tabouleh en auberginesalade.

Oudaan 4, Antwerpen 2000, 0475 60 49 49.

DIVIN

Smaakvol Antwerpen: 8 adressen om uit te proberen
© Wouter Van Vaerenbergh

De topsommelier Sepideh Sedaghatnia komt uit Iran en kwam op zeventienjarige leeftijd naar België. Zij maakte carrière als sommelier van ’t Zilte en werd verkozen tot Sommelier van het Jaar bij GaultMillau. Voor het grote publiek is zij de spontane restaurantcoach op VTM. Zij is auteur van het boek 69 dingen die je altijd al had willen weten over wijn. Enkele maanden geleden opende ‘Sepi’ haar eigen zaak aan het Antwerpse Zuid. Divin is een vlotte, trendy wijnbistro. Je komt er om gezien te worden, om te genieten van de sfeer en de muziek, om van lekkere wijn te genieten, en om te smikkelen van fingerfood, tussengerechtjes en daily specials. Alles komt midden op tafel en is bedoeld om te delen.

Verschansingstraat 5-7, Antwerpen. Fingerfood doorlopend beschikbaar van 12 tot 24 uur.

PLATEAU ROYAL

Smaakvol Antwerpen: 8 adressen om uit te proberen
© Daniel Geeraerts

Philippe Hawinkel stamt uit een horecafamilie en stond aan de basis van uiteenlopende initiatieven, die allemaal met verse vis, schaal-en schelpdieren te maken hadden. Philippe had een bloeiende groothandel in zeebanket, was kok op een privéjacht en verkocht met zijn oude driewielige bakfiets oesters op de Antwerpse zogenaamde ‘Vreemdelingenmarkt’. De garage van zijn opslagplaats verbouwde hij tot maritiem restaurant Vrijdag Visdag.

Sinds begin juni is er ook River Café & Seafood Restaurant Plateau Royal, gelegen op de eerste verdieping van het Noorderterras, met een spectaculair zicht op de Schelde. De spijskaart vermeldt een Plateau Royal met een, twee of drie ‘verdiepingen’ zeevruchten. Daarnaast zijn er eenvoudige visbereidingen.

Jordaenskaai 27, 2000 Antwerpen, 0495 10 80 08. Open op donderdagmiddag- en avond, vrijdagmiddag- en avond, zaterdag en zondag doorlopend.

MON

Smaakvol Antwerpen: 8 adressen om uit te proberen
© Wouter Van Vaerenbergh

De naam Món staat voor ‘wereld’ in het Catalaans. De horecazaak is gehuisvest op het gelijkvloers van een handelspand uit 1685, met zicht op het Bonapartedok. Ooit was het gebouw een graanopslagplaats en diende het als woning voor de Havenmeester. De mensen achter de Lux Groupe (restaurant Lux, Kasteel Steytelinck, Brasseries Georges) zijn de initiatiefnemers om drie geklasseerde, vervallen panden te restaureren en in te richten tot hotel met 70 kamers en een brasserie.

De eetzaal van Món kun je van twee kanten betreden. In de modern gedecoreerde en zorgvuldig uitgelichte ruimte staat een met kettingzaag gebeeldhouwde rundskop als trofee. De door glas omgeven keuken bevindt zich in het midden. Daar kaapt de Josper-houtskooloven uit Catalonië alle aandacht weg.

Bij Món gebruiken de koks hun eigen houtskool, die voor een typerende smaak moet zorgen. Rundvlees van eigen kweek afkomstig van een boerderij uit Stabroek krijgt een ereplaats. Voor de vleesliefhebbers zijn er ook zelfgemaakte worsten.

Sint-Aldegondiskaai 30, 2000 Antwerpen, 03 345 67 89, maandag gesloten. Privézaaltjes op de eerste verdieping.

AU VIEUX PORT

Smaakvol Antwerpen: 8 adressen om uit te proberen
© Wouter Van Vaerenbergh

Au Vieux Port werd elf jaar terug in de markt gezet door Jan Bogaerts. Hij was niet aan zijn proefstuk toe, want de ondernemer had al eerder zijn schouders gezet onder grootstedelijke projecten als Bitterpeeën, Varkenspoot, Café Welkom en Borse. Au Vieux Port situeert zich duidelijk bij de betere en duurdere Antwerpse eethuizen. De eetzaal loopt dagelijks tweemaal vol met havenbaronnen en gegoede burgers.

De sinjoren waarderen: de nostalgische inrichting, de Antwerpse sfeer, de attente bediening en de versnijdingen in de eetzaal. Chef-kok is Stijn Haevermans. Hij is een klassiek geschoolde ambachtsman, die tradities bewaakt. Daarom is Au Vieux Port geliefd bij conservatieve eters die houden van eersteklas kaaskroketten, paling in het groen, een sappig stuk vlees of een moot tarbot met mousselinesaus.

Napelsstraat 130, 2000 Antwerpen, 03 290 77 11. Er zijn geen menu’s. Zaterdag en zondag gesloten.

L’AMITIE

Smaakvol Antwerpen: 8 adressen om uit te proberen
© Wouter Van Vaerenbergh

De 38-jarige Thomas Baeyens stond aan het fornuis in bekende restaurants, zoals Pastorale, Schone van Boskoop en La Pérouse. Hij was twee jaar chef van het Antwerpse restaurant Pannacotta en twee jaar sous-chef in de Le Petit Zinc, voordat hij vijf jaar terug zijn eigen restaurant opende aan het Antwerpse Zuid.

Op de plaats van eethuis Table d’Anvers kwam L’Amitié, een knus restaurant met een bibliotheek en ouderwetse verlichting, waar er lekker, zonder culinaire chic en aan realistische prijzen wordt gegeten. Het is een voormalig pakhuis. De glazen vloervensters in de gang tonen de resten van de rails, die vroeger de spoorwagentjes met koffie naar de kade reden.

De spijskaart vermeldt een twaalftal gerechten met seizoensgebonden producten. Met de verrassingsmenu’s krijg je vier gangen voor 60 euro. Voor tien euro meer komt er een gang bij. Een lunch met voor- en hoofdgerecht met koffie komt op 30 euro.

Vlaamse Kaai 43, 2000 Antwerpen, 03 257 50 05, lamitie.net, zondag en maandag gesloten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content