Gehaktballetjes met melasse, gember en paksoi

© Columbus Leth

In haar kookboek ‘Puur, Lekker, Vers’ benadert Londens culinair auteur Tess Ward eten in zijn zuiverste vorm. Probeer dit voedzame en eenvoudige recept met in de oven gebakken gehaktballetjes met melasse, gember en paksoi.

Voor 3 à 4 personen

  • 500 g varkensgehakt
  • 100 g vers broodkruim van rogge- of speltbrood
  • 3 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1 el versgeraspte gemberwortel raspsel van 1 citroen
  • 1 volle tl poeder van gerookte paprika
  • 2 el fijngesneden korianderblad
  • 1 el melasse
  • 1 el honing
  • 1 volle tl zeezout
  • versgemalen zwarte peper
  • 1 el kokosolie, plus extra voor de paksoi
  • 6 à 8 dl kippenbouillon
  • 4 paksoi, overlangs gesneden

Bereiding

  1. Verhit de oven tot 200 °C.
  2. Doe het gehakt, brood-kruim, knoflook, gember, citroenrasp en paprika-poeder in een mengkom. Voeg de koriander, melasse, honing, zout en een beetje peper toe. Meng goed met de handen en maak er 12-14 (platte) balletjes of burgers van.
  3. Verhit de olie in een grote koekenpan. Bak de gehaktballetjes rondom bruin. Leg ze in een ondiepe ovenschaal en schenk er kippenbouillon bij tot de balletjes voor driekwart onderstaan. Zet 15 minuten in de oven.
  4. Verhit intussen wat olie in de koekenpan waarin je de balletjes hebt gebakken. Bak de paksoi enkele minuten op het snijvlak tot de groente goudbruin en zacht is ; voeg halverwege een eetlepel water toe om aanbranden te voorkomen.
  5. Schep de gehaktballetjes en de bouillon in ondiepe kommen, doe de paksoi erbij, maal er wat verse peper over. Serveer.

Tip

In de oven gebakken gehaktballetjes worden vanboven lekker krokant en blijven onderaan verrukkelijk zacht. En wanneer de nectarine in het land is, kan je ook met dit recept aan de slag.

SALADE VAN BOERENKOOLREEPJES MET NECTARINE

Simpel doet deugd: lekker anders met gehaktballen
© Columbus Leth
Voor 4 personen
  • 150 g boerenkool
  • 1/4 kleine rodekool
  • 1/6 spitskool
  • flink handvol fijngesneden peterselie of koriander
  • 2 nectarines, in kwarten en dan in plakjes 1-2 el geroosterd sesamzaad
  • Tamaridressing (80 à 100 ml) :
  • 3 el tamari (sojasaus)
  • 2 el appelazijn
  • zeste en sap van 1 limoen
  • 1 el honing
  • 1/2 teentje knoflook, fijngesneden
  • een snuifje versgeraspte gember
  • 1 el olie van geroosterde sesam

Bereiding

  1. Was en droog de boerenkool, verwijder de stelen, snij het blad in lange smalle reepjes. Snij rodekool en spitskool in smalle reepjes, verwijder dikke stelen.
  2. Doe alle koolsoorten in een grote stoompan met zacht kokend water. Stoom 1 à 2 minuten om ze iets zachter te maken en de bittere smaak te verwijderen. Schep de kolen halverwege voorzichtig om, zodat alles gelijkmatig wordt gestoomd. Zet het vuur uit. Dompel alles in een grote kom met ijswater (om de felle kleur te behouden).
  3. Laat de koolreepjes uitlekken, dep droog, verdeel over een grote schaal of bord. Voeg de peterselie of koriander en nectarineplakjes toe, schep voorzichtig om. Bestrooi met sesamzaad.
  4. Serveer met de dressing (je hebt misschien niet alles nodig, bewaar het teveel in een gesloten potje).

Tip

Een gezond alternatief voor coleslaw, smaakt goed bij van alles, van gegrild vlees tot andere salades met granen. Of eet deze salade zo, met een gebakken ei en een handvol geroosterde zaadjes.

 

Puur, lekker, vers

‘Gezond zijn is geen manier van leven, maar een manier om je leven te verbeteren. Laat je omringen door het goede, dan zal je automatisch minder in de verleiding komen om slechte dingen te eten’, schrijft Tess Ward op haar foodblog. De Londense kok en culinaire schrijfster is een jong talent uit de ‘clean eating’-generatie.

Haar kookboek ‘Puur, Lekker, Vers’ (Fontaine Uitgevers) kwam er na jaren gesukkel met het prikkelbaredarmsyndroom en niet-werkende diëten. Het gaat over eten in zijn zuiverste vorm: onbewerkte ingrediënten van goede kwaliteit, herleid tot pure essentie in doenbare en frisse recepten, 60 in totaal. Volgens de foodie zorgen ze voor meer energie en levenslust.

Ward weet van culinaire wanten. Ze liep school aan de prestigieuze kookschool Le Cordon Bleu en ging in de leer bij grote chefs van bekende restaurants, waaronder dat van The Ritz.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content