Sam Van Houcke is nieuwe ‘Ster van Belgische keuken’

Sam Van Houcke (archieffoto) © /

Zomergemnaar Sam Van Houcke, chef van het restaurant ‘Onder de Toren’ in Hansbeke, heeft de derde editie gewonnen van de kookwedstrijd ‘De Ster van de Belgische keuken’.

‘De Ster van de Belgische keuken, dit jaar aan zijn derde editie toe, is een initiatief van de Belgische chefs Frank Fol en Pierre Wynants, in samenwerking met de organisatie Meesterkoks van België. Laureaat Sam Van Houcke, die werd bijgestaan door Lieven Lootens (van “’t Aards Paradijs” in Nevele), vertegenwoordigde de provincie Oost-Vlaanderen. De kwartfinales vonden zondag plaats, terwijl de halve finales maandag werden gehouden in Flanders Expo in Gent.

Het 32-jarige ‘Jong Keukengeweld’ uit Zomergem nam het in de finale op tegen Gary Kirchens van “La Villa Lorraine” in Brussel met een gerecht op basis van hondshaai en als dessert een chocolademousse met curry van Madras, koffiemeringue en szechuanpeper. De finalisten hadden net daarvoor de opdracht gekregen om een nieuw gerecht te creëren dat een perfecte match vormde met het bier Tongerlo Blond. Voor het tweede gerecht waren de verplichte ingrediënten chocolade en koffie.

De publieksprijs werd gewonnen door Gary Kirchens.

Vorig jaar werd de wedstrijd gewonnen door Simon Denis, chef van het restaurant “Comptoir de l’eau vive” in het Naamse Erpent. Het jaar voordien, in 2013, ging de titel naar Grégory Gillain van “L’Eau Vive” in Arbre, eveneens in Namen.

Van Houcke won in 2012 de titel van ‘Eerste Kok van Belgie’, een van de meest prestigieuze kookprijzen van België. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content