Visrestaurant ‘La Péniche’ in Waver: Een omweg waard

© /

La Péniche laat proeven dat het niet noodzakelijk is naar de kust te reizen voor een goed stuk verse vis en eersteklas schaal- en schelpdieren.

Het populaire visrestaurant La Péniche is een omweg waard. Het is gemakkelijk te bereiken via de A4. La Péniche bestaat sinds 1984 en dankt zijn naam aan de 120 jaar oude aak, die op het droge werd getrokken en werd gekoppeld aan een restaurant. Zo ontstonden knusse vertrekken in maritieme stijl. De tafels zijn meestal allemaal bezet en er heerst een uitgelaten ambiance. Vlotte obers lopen rond in visserskleding. De exploitatie is in handen van een familie die drie generaties lang restaurants uitbaat.

Het repertoire is traditioneel Belgisch, naast enkele meer avontuurlijke suggesties. Oesters komen uit Zeeland, Bretagne of Normandië. Kreeften en krabben zitten in een leefbak. Ook de mosselliefhebber komt aan zijn trekken met een vijftiental bereidingen. Klassiekers van het huis zijn onder meer: garnaalkroketten (14,20 euro), vissoep met rouille en broodkorstjes (10,50 euro), zalmmousse (11,20 euro), een stoofpotje met segrijnslakken en gekonfijte eendenmaagjes (16 euro), rogvleugel met boter en kappertjes (22,90 euro) en kalfsniertjes met mosterdsaus (23,50 euro). De grote trekpleister zijn de schalen met op ijs geëtaleerde superverse zeevruchten (van 19,90 tot 128 euro).

Op onze tafel kwamen vers gekookte kreukeltjes bij een glas Elzas van het huis Cattin (4,40 euro). Er waren twee voorgerechten: malse inktvis in een bros frituurjasje met in huis gemaakte tartaarsaus (13,50 euro) en een schotel zeevruchten van de dag met drie verschillende oesters, wulken, grijze garnalen, scampi en gamba, mosselen en diverse schelpdieren, allemaal kraakvers en opgediend met oesterbrood, in huis gedraaide mayo-naise, cocktailsaus, vinaigrette en een kommetje warm water om de vingers te reinigen (19,90 euro).

Het hoofdgerecht was een zeetong uit de boter, groot en vers, maar vol kuit (29,90 euro). Wij schaamden ons dat wij niet beter hadden nagedacht: in dit jaargetijde laat men zeetong het beste met rust. Ook was er een royaal stuk verse kabeljauw uit de oven met olijfolie, een verzorgd groenteboeket en aardappelpuree (23,90 euro). Daarbij werd een glas Côtes de Blaye Château Mondésir gedronken als verdienstelijke huiswijn (4,40 euro).

Bij deze maaltijd hoorde een klassiek nagerecht: een dame blanche in een feestelijke coupe met gesmolten chocolade en slagroom (7 euro). La Péniche laat proeven dat het niet noodzakelijk is naar de kust te reizen voor een goed stuk verse vis en eersteklas schaal- en schelpdieren.

RESTAURANT LA PÉNICHE ***

Chaussée de Huy 4 (richting Chaumont-Gistoux)

1300 Waver

Tel. 010 22 88 18

Seizoenmenu van vier gangen 42 euro, lunch 18 euro voor twee en 24 euro voor drie gangen.

Dagelijks geopend

Kader: maritiem

Onthaal en bediening: efficiënt en vriendelijk, in brasseriestijl

Keuken: traditionele visgerechten, schaal- en schelpdieren

Partner Content