Restaurant Valentin: Solist in de keuken

Het Brugse restaurant genoemd naar chef Valentin Henneman serveert lichte en zuivere gerechten.

Restaurant Valentin is ondergebracht in een zorgvuldig geconserveerd oud huis met uitstraling, gelegen schuin tegenover de kerk. Schrijnwerker John Henneman, de vader van kok Valentin, verbouwde de benedenverdieping tot een hedendaagse horecazaak.

Het resultaat mag gezien worden: het eethuis heeft een prettige, actuele inrichting, waarover is nagedacht. Dat tonen de akoestische panelen en de sfeervolle en efficiënte verlichting. In de eetzaal staat Valentins vriendin Cynthia Pille, die tot begin dit jaar manager in een kledingwinkel was. De ontvangst en bediening in de eetzaal gaan haar niet slecht af. Aan tafel treft men een gezapig Brugs publiek, swing is anders.

Omdat Valentin Henneman alleen in de glazen keuken staat en omdat zo goed als alles, tot het brood toe, in huis wordt gemaakt, is de keuze op de spijskaart beperkt tot drie voor-, drie hoofd- en drie nagerechten. De prijzen zijn redelijk. Ook de keuze op de wijnkaart is beperkt. Onze keuze ging naar een Domaine Roche-Audran, Marius Le Père Mayeux, als evenwichtige en geconcentreerde Côtes du Rhône Villages Visan 2010 (29,50 euro).

Onze keuze
De toon werd gezet door een lekker welkomsthapje van panna cotta van bloemkool, zure room en handgepelde, grijze garnaaltjes. Grofgehakte tartaar van West-Vlaams rood rund verscheen op puree van aubergine, miso en limoen met crumble van ui en brood (18 euro). Carpaccio van kalf werd gecombineerd met crème van gerookte paling, waterkers, appel en selderij (13 euro). Beide voorgerechten wisten te verrukken!

Het blanke, sappige vlees van een dik stuk smakelijke pladijs combineerde de chef met citroenrisotto, oventomaat, groene asperges en artisjok (17 euro). Het succulente vlees van beenham van Mangalicavarken verscheen met pickles, een lekkere jus, burrata, courgette en asperges (22 euro). Afsluiten deden wij met twee frisse desserts van gepocheerde banaan met specerijen, limoen, zandkoek en karnemelk (9 euro) en abrikoos met limoen, schuim van ijzerkruid, basilicum en krokante vanillekoek (9 euro).

Op het eindeloos gezeur van de lijzige zangeres Sade Adu na, zat die dag alles goed: verlichting, akoestiek, bediening, kooktijden en kruiding. Wij genoten van de omgeving en de natuurlijke smaken, vonden dat dit jonge gastje alleen in de keuken een opvallende prestatie leverde en wij kwamen goedgemutst buiten. (PvD)

Keuken 8

Decor 8

Comfort 7

Service 7

Prijs/kwaliteit 8

Restaurant Valentin, Moerkerksesteenweg 139, 8310 Sint-Kruis (Brugge). Tel. 050 70 34 18. Lunch 17 euro, driegangenmenu met keuze 35 euro. Gesloten op zondag en maandag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content