Restaurant Plateau Royal: Zeebanket met zicht op de Schelde

© Daniel Geeraerts

Philippe Hawinkel, de man achter het Antwerpse restaurant Vrijdag Visdag, opende zijn River Café & Seafood Restaurant Plateau Royal op de eerste verdieping van het Noorderterras. Op het menu: verse schaal- en schelpdieren en een spectaculair zicht over de Schelde.

Philippe Hawinkel heeft al heel wat watertjes doorzwommen. De man stamt uit een horecafamilie en stond aan de basis van uiteenlopende initiatieven, die allemaal iets met verse vis, schaal- en schelpdieren te maken hadden. Hawinkel had een bloeiende groothandel in schaal- en schelpdieren, die dicht moest toen zijn grootste leverancier op de fles ging.

Philippe Hawinkel ging er toen vandoor om te koken op een privéjacht. Bij zijn terugkomst haalde hij zijn oude triporteur boven om ’s zaterdags oesters te verkopen op de Antwerpse Vreemdelingenmarkt. De schelpdieren gingen vlot van de hand en er kwam een grotere kraam bij.

Philippe Hawinkel
Philippe Hawinkel© Daniel Geeraerts

Hawinkel had ook een partyservice met een opslagplaats met een cateringkeuken en een garage, die eigenlijk tot niets diende. Die ruimte richtte hij in tot het maritieme restaurant Vrijdag Visdag. De deur opende op vrijdag 6 december 2013. Visliefhebbers stonden vanaf de eerste dag in de rij om op van grof steigerhout in elkaar getimmerde hoge stoelen dicht tegen elkaar in de garage schaal- en schelpdieren te eten.

Sinds begin juni is er ook River Café & Seafood Restaurant Plateau Royal. Deze keer nam Philippe Hawinkel zijn intrek op de eerste verdieping van het Noorderterras. Het meubilair van de eetzaal en het unieke terras met spectaculair zicht over de Schelde zijn opnieuw van steigerhout gemaakt. Het geheel werd afgewerkt met maritieme relikwieën.

Met Hawinkel kwamen karrevrachten vol verse schaal- en schelpdieren. Een vorstelijke Plateau Royal met een, twee of drie verdiepingen zeebanket is de specialiteit (van 30 tot 80 euro per persoon). Daarnaast zijn er eenvoudige visbereidingen.

Wij kozen een Petit Plateau met grijze garnalen, wulken, kreukels, krabscharen en oesters (15 euro), kreeft Royal Belle Vue (38 euro) en kabeljauw met mousseline van groene asperges (25 euro). Alles was van onberispelijke kwaliteit en om dat te vieren was er een coupe Moët Impérial Brut (11 euro) en een glaasje Cloudy Bay, Sauvignon Blanc (8 euro). (PvD)

Plateau Royal, Jordaenskaai 27, 2000 Antwerpen.

Tel. 0495/10.80.08. Open op donderdagmiddag en -avond, vrijdagmiddag en -avond, zaterdag en zondag doorlopend. Gratis uitrijticket parking

Kader: maritiem, met uniek zicht op de Schelde

Onthaal: in brasseriestijl

Keuken: super verse schaal- en schelpdieren en enkele visbereidingen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content