Restaurant ‘Het Land’ in Berlaar: Terug naar de basis

Voor een avondvullend programma zakken klanten al meer dan twee decennia af naar ‘Het Land’, met een verwachtingspatroon dat chef-kok Steven Bes altijd keurig binnen de lijnen heeft weten in te kleuren.

Steven Bes wrijft zich in zijn handen omdat klassiekers alom opnieuw in ere worden hersteld, en omdat hij beter dan menig kok de kunst verstaat om dat te doen.

Voor een avondvullend programma zakken zijn gezapige klanten al meer dan twee decennia af naar Het Land, met een verwachtingspatroon dat Steven Bes altijd keurig binnen de lijnen heeft weten in te kleuren. Ze komen voor wildbereidingen, zoals consommé van bosduif met ganzenlever en truffel onder deksel van bladerdeeg (34 euro), voor garnaalkroket (19 euro) of kalfsblanquette met tong, zwezerik en wang (42 euro).

Restaurant 'Het Land' in Berlaar: Terug naar de basis
© cwf&PH

Een driegangenmenu (alleen op weekdagen verkrijgbaar) kost 51 euro, een degustatiemenu van vier gangen 74 euro. De wijnkaart biedt nauwelijks mogelijkheden onder de 50 euro. Als alternatief is er een bescheiden keuze aan kwaliteitswijnen per glas. Een fles water vonden wij op de rekening terug voor 10 euro. Nee, goedkoop is Het Land niet.

De inrichting verwijst naar de Provence. Het zonnige mediterrane gevoel komt op zomerse dagen helemaal los in de zuiderse tuin. Echtgenote Mira Bes ontvangt en bedient met charme en is efficiënt.

Om het prijzengeweld te mijden bestelden we het driegangenmenu. Hapjes waren panna cotta met appel en mossel, en een kaas- en speltkroketje. Voorgerecht was piepkuiken, verwerkt in ravioli, en het malse borstvlees kwam samen met tijgergarnaal terug in dashi met zeewier, spitskool en enoki. Griet was op de grill gequadrilleerd en werd begeleid door schaaldierensaus, grijze garnalen, gepocheerd ei, rijke aardappelpuree met kruiden en in boter gesmolten prei.

Restaurant 'Het Land' in Berlaar: Terug naar de basis
© cwf&PH

We vonden de bereiding zwaar en misten frisse smaken. Quenelle van zacht vanille-ijs met slagroom en warme chocoladesaus, ganache met tijm, olijfolie en grof zout en vanille panna cotta vormden de machtige afsluiter, en het gevoel bekroop ons dat we het allemaal lang geleden al eens hadden meegemaakt. (PvD)

Het Land : Smidstraat 39, 2590 Berlaar. Tel. 03 488 22 56. Dinsdag en vrijdag : 12-14 en 19-21.30 u. ; woensdag, donderdag en zaterdag : 19-21.30 u. Zondag en maandag gesloten.

1. De chef

Steven Bes is 48 en staat al 33 jaar in de keuken. Hij volgde lessen aan het PIVA, begon op zijn 15de als weekendhulpje en leerde klassiek koken van Ivan Verhaeghe in La Réserve in Knokke. Op zijn 22ste opende hij zijn eigen restaurant in Lier, dat in 2004 naar Berlaar verhuisde.

2. Favoriete beenhouwer

Voor Steven Bes zijn Benny en Maria Vermeulen uit Antwerpen de beste slagers. Elk product dat van bij Vermeulen komt is van topkwaliteit en de prijs is altijd correct. De slagerij is bekend om de lamsbouten maar ook de zwezeriken, wangen en tongen van het kalf, en het lenderibstuk van het rund zijn van superieure kwaliteit.

3. Beste wijnhandel

Steven Bes werkt al twintig jaar samen met wijnhandel De Kok uit Lier. Die zaak begon kleinschalig, groeide in de loop der jaren en beschikt nu over een selectie wijnen uit Languedoc, Roussillon, Châteauneuf-du-Pape en Ventoux.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content