Restaurant De Natie: Kosmopolitische bar-brasserie

De Natie © Daniel Geeraerts

In het voormalige Antwerpse pakhuis de Valkeniers Natie, trendy heringericht tot een kosmopolitische bar-brasserie, eet je gevarieerde en smakelijke gerechten.

De buurt Antwerpen Noord herleeft. Er vestigen zich nieuwe bedrijven en volgend jaar komt de campus van de fusiehogeschool AP, Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen. Er werden renovatieprojecten uitgevoerd, zoals het oude pakhuis de Valkeniers Natie. Het mooie gebouw werd twee jaar geleden opgelapt en kreeg een nieuwe, multifunctionele bestemming.

Het gelijkvloers werd gereserveerd voor een horecaproject. Horeca-ondernemer Paul Vangelder (bar-bistro Bar 2, brasserie De Zeven Schaken) zag zijn kans schoon en is ingestapt. Met behulp van echtgenote Roxanne Deleersnijder en interieurarchitecte Eef Debeuf werd de plek ingericht tot een kosmopolitische bar-brasserie.

De donkere, gesloten volumes van de pakruimtes maakten plaats voor een lichte setting met muurhoge raampartijen, een vloer met mooi motief en warme kleurschakeringen. De gasten komen binnen via de bar, waar een oude toog en maatwerkkasten de gezelligheid van vroeger reflecteren. In het restaurant leggen uitvergrote foto’s van de Katoen Natie een link naar de oorspronkelijke functie van het pakhuis.

Wij kwamen op een doordeweekse avond. In de bar was animatie, in het restaurantgedeelte was het rustig. De kapstok werd bij de inrichting blijkbaar vergeten, we hingen onze jassen dan maar aan onze stoel. Op tafel lag noch tafelkleed noch onderlegger en ook het brood was niet te vinden.

Chef-kok is Marc Wellens. Hij werkte onder meer zeven jaar in de keuken van ’t Fornuis van Johan Segers. De spijskaart is ingedeeld in snacks, salades, pasta’s en voor- en hoofdgerechten.

Onze keuze

Onze keuze ging naar pappadum, een beetje vet en taai, en opgediend met kort gebakken tonijn, wakame en avocadocrème (suggestie, 15,60 euro).

Ook was er een lekkere bereiding met gebrande zalm, crème van aubergine, gemarineerde courgette en julienne van rammenas (15,20 euro). De hoofdgerechten waren: drie in de boter gebakken slibtongen met tartaarsaus, in rundvet gebakken superfrieten en een berg salade (24 euro) en everzwijnstoverij met groentjes en amandelkroketten (suggestie, 24 euro).

De wijnkaart vermeldt een zevental witte en rode wijnen en de duurste fles kost 38 euro. Vier van de wijnen zijn ook per glas beschikbaar. Onze keuze ging naar een fles Ontanon Crianza, Rioja, als krachtige, zonovergoten rode met veel fruitaroma’s (32 euro). Onze glazen mochten we zelf bijschenken. We sloten af met een correcte crème brûlée. De Natie wordt vooral bezocht tijdens de lunch. ’s Avonds en in het weekend is het rustiger. (PvD)

Kader: trendy heringericht oud pakhuis

Onthaal: in brasseriestijl en weinig attent

Keuken: gevarieerde en smakelijke brasseriegerechten

Adres: De Natie, Van De Wervestraat 18-22, 2060 Antwerpen.

Tel. 03/296.76.10. Weekmenu: 23 euro. Binnenpatio met terras.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content