Restaurant ‘De Kleine Zavel 2.0’: Bistronomie om van te smullen

© Cwf&ph

In het Antwerps instituut De Kleine Zavel kun je terecht voor lekkere gerechten uit de bistrokeuken, bereid met eersteklasingrediënten en verkocht aan de eenheidsprijs van 18 euro.

Jeremie Landweer nam vorig jaar het Antwerps instituut De Kleine Zavel over. De Kleine Zavel heeft een verleden: de brasserie werd bekend onder kok Carlo Didden. Zijn avontuurlijke fusionbereidingen maakten van het restaurant de bakermat van de crossculture kitchen in Antwerpen. De opvolgers van Didden waren minder succesrijk.

Nu is het de beurt aan Jeremie Landweer. Deze enthousiaste doordouwer kent het klappen van de zweep: hij was onder andere vijf jaar bedrijvig in Pazzo en in Interscaldes, het beste restaurant van Nederland. Jeremie werkte bij Ducasse in de tijd dat er tweeëndertig man in de keuken stond.

In de keuken van De Kleine Zavel doen ze het met twee. Coach is Kenny Bernaerts. Deze topchef met internationale ervaring (Comme chez Soi, The Fat Duck, Oud Sluis, Geranium) was jarenlang de rechterhand van Yves Mattagne. Hij kreeg de opdracht om meer diepgang in de gerechten te brengen. William Wouters adviseert voor de wijnen en dan weet de liefhebber dat hier niet slecht wordt gedronken.

De nieuwe opzet is aangepast aan de nieuwe tijden. Dat betekent weinig personeel, een beknopt repertoire op de spijskaart en, met uitzondering van zondag, alleen’s avonds open. De bezoeker kan kiezen uit vijftien gerechten, bereid met eersteklasingrediënten en verkocht aan de eenheidsprijs van 18 euro. Gaat men voor de menuformule, dan kiest men voor 55 euro drie gerechten, die worden gevolgd door kaas en een nagerecht naar keuze.

Onze keuze

Wij namen het menu. Dat kwam neer op ceviche van makreel met venkel en citroenverbena, en bloemkool Vichysoise met parfum van vanille, met grijze garnalen en tuinbonen. Langoustine (+ 5 euro) werd gecombineerd met zandwortel, yoghurt en komijn. Geroosterde bietjes kwamen met geitenkaas, bergamot en pecan. Buikspek kreeg het gezelschap van langoustine (+ 5 euro), tomaat ‘Noire de Crimée‘ en ijzerkruid.

Lendenribstuk ‘West-Vlaams Rood’ combineerde de kok met artisjok, parmezaan, zwarte look en choronsaus. Tot slot hadden we roomijs van gerookte karamel en gezouten boter met mousse van warme chocolade en cacao, en gebrande ananas met roomijs van bourbon en gekoelde thee van citroengras. Alles wat op tafel kwam, was mooi en lekker. (PvD)

Categorie: bistronomie

Keuken: 7,5

Comfort: 7

Bediening: 7

Prijs/kwaliteit: 7,5

Adres

De Kleine Zavel 2.0, Stoofstraat 2, 2000 Antwerpen, 03 231 96 91. Open ’s avonds van woensdag tot zaterdag, zondag van 12 tot 14 uur. Livemuziek aan het einde van de week.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content