Populair oesterrestaurant

Op bezoek bij Les Brasseries Georges, ’s lands grootste oesterrestaurant.

Een kwarteeuw geleden opende Georges Neefs Les Brasseries Georges, intussen uitgegroeid tot het grootste oesterrestaurant van ons land.

De jonge Georges begon met architectuur te studeren maar liep te veel achter de meisjes aan. Hij was barman en stond aan de basis van vermaarde clubs als 007, Smoke en Paladium.

Samen met de notoire feestvierder Jacques Raemdonck opende hij in 1970 restaurant L’Ogenblik in het Brusselse Ilot Sacré. Het was een mix van een nostalgische Parijse bistro en een Hollandse bruine kroeg. De ontspannen stijl en het eten – zoals de pissenlit aux lardons (paardenbloem met spek), warme worst in olie en gemarineerde haring – vielen in de smaak.

In 1972 opende het duo Scheltema, een brasserie met decor uit 1920 en met de eerste open keuken. Je at er schouder aan schouder in een lawaaierige ambiance. In 1975 werd Scheltema verrijkt met de eerste banc d’écailler (straatuitgifte van schaal- en schelpdieren) van l’Ilot Sacré. Neefs, die zelf niet van oesters houdt, liet de Brusselaars, die traditioneel grote liefhebbers zijn van platte oesters uit Zeeland, kennismaken met platte belons van Cancale en St. Brieuc, met fines de claires en speciale groene oesters van Marennes-Oléron, de gravettes uit Arcachon of nog, de ziltere méditerranéennes uit Bouzigues. Later volgden Engelse oesters als Whitstable en Colchester.

In 1986 startte Neefs met Les Brasseries Georges. De brasserie, getekend door Jacques Zajtman naar Parijs model, bevindt zich aan de rand van het Ter Kamerenbos. Je zit er dicht tegen elkaar aan, op met leder beklede muurbanken. Hoe drukker het wordt, hoe meer de bezoekers hun stem verheffen om zich over het lawaai heen verstaanbaar te maken. Het nostalgische decor is opgebouwd uit marmermozaïek, spiegelglas met geslepen randen, koperen hoedenrekken, Thonetstoelen en tafels met marmeren blad.

Voor de deur is een oesterbar, met ’s lands grootste debiet aan schaal- en scheldieren. Obers met lange voorschoten lopen zich de benen van het lijf om de mensenstroom te bedienen. Die stroom is nooit opgedroogd. Vandaag slaat Les Brasseries Georges alle records qua hoeveelheid bezoekers (dagen van 600 couverts zijn geen uitzondering) en het gemiddelde bedrag per kasticket ligt hoger dan ooit (47 euro per persoon voor spijs & drank).

Het aspect ‘vrijheid’ heeft altijd een rol gespeeld in het succes: de keuken is open van 11.30 tot 01 uur, met in de namiddag een gereduceerde kaart. Je bent er de hele dag welkom voor een glas bier of wijn en wat oesters, of voor zuurkool, cassoulet, andouillette of hammetje met linzen. Tot de onvergankelijke succesgerechten behoren ook de schalen met zeebanket, vol-au-vent, kabeljauw met aardappelpuree en gefrituurde prei, gehakt paardenvlees en kalfsbrood. Wil je frieten bij het eten, dan kun je kiezen: gebakken in rundervet, ganzenvet, olijfolie of paardenvet.

Categorie: Parijse brasserie
Keuken: 7,5
Decor: 8
Comfort: 6
Bediening: 7
Prijs/kwaliteit: 7

LES BRASSERIES GEORGES, Winston Churchilllaan 259, 1180 Brussel. Tel. 02 347 21 00.
Dagelijks open.

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content