Hedendaags toprestaurant op de bovenste verdieping van het MAS

De eetzaal van ’t Zilte, op de negende verdieping van het Museum aan de Stroom in Antwerpen, is een internationaal raam van de wereld. We beleefden er culinair spektakel van topniveau.

Een jaar na opening loopt alles in ’t Zilte op wieltjes: de klantenstroom is constant en het personeel is gerodeerd. Met de hulp van 28 personeelsleden en een keuken van een half miljoen euro kunnen Viviane en Viki Geunes het niveau dat ze wilden bereiken eindelijk invullen. Met hun twee Michelinsterren wisten ze Mol op de gastronomische landkaart te zetten. Nu maken ze van Antwerpen een echte wereldstad.

De sfeer in hun nieuwe restaurant is kosmopolitisch. De eetzaal op de negende verdieping van het MAS is een internationaal raam van de wereld. Viki Geunes droomde ervan kok te worden, maar moest van thuis eerst zijn studies voor industrieel ingenieur afmaken. De laatbloeier, die zich ontpopte tot getalenteerde kok die met gevoeligheid te werk gaat, heeft altijd boordevol ambities gezeten.

Wij bewonderden de façade met het golvende glas van het Museum aan de Stroom. Binnen misten wij de indicaties voor de lift, waardoor we met roltrappen tot de negende werden getild. Daar genoten wij van het panoramisch zicht en de muurschildering van Koen van den Broeck. Gerechten à la carte gaan van 49 tot 90 euro en dat zijn gepeperde prijzen voor de kantine van een volkscultuurpaleis.

Het merendeel van de bezoekers kiest voor een van de menu’s. We beleefden culinair spektakel van topniveau. De vrouwelijke sommelier van Iraanse afkomst zorgde voor de leuke babbel en interessante en goed passende wijnen.

Onze keuze
Bij de hapjes vernoemen wij churros met sabayon van paddenstoel en ansjovis, bonbon Bloody Mary of ijspastille met coulis van geroosterde tomaat, seldersap en wodka en een artefactje van chili con carne met ossenstaart, als meest gefotografeerde gerecht. De intense smaak van oester werd gecombineerd met algen, zuring, codiumaïoli en aardpeer. Zeetong was aan de graat gegaard, had de textuur van paling en was smakelijk begeleid door hoppescheuten, zeekomkommer, sake en sla.

Langoustine kwam in twee bereidingen: met gebakken zwezerik, jus van witloof, crème van pastinaak en gemarineerd met mosterdijs. Het superieure vlees van Rubia-rund uit Italië kreeg frisse smaken mee van vintage mirin en shiso.

IJs van gojibes kwam met araguanichocolade en tamarinde om af te sluiten met een schilderijtje van appel, ijs van pecannoot, dulce de leche, flan karamel en horentje met crème cru. De arbeidsintensieve gerechten zijn speels en lekker en blijven tot het einde boeien. (PvD)

Kader: hedendaags ingerichte bovenste verdieping van MAS
Onthaal en bediening: vlot en attent.
Keuken: speels en modern

’t Zilte, Hanzestedenplaats 5, 2000 Antwerpen, 03/283.40.40. Gesloten op zondag en maandag.
Lunch: 65 euro of 85 euro met wijnselectie, Menu Groene Tendens met wijnselectie 165 en 200 euro, Menu Smaak Tendens 165 en 200 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content