Gigi il Bullo: Creatieve Italiaan in Antwerpen

Dat het Italiaanse restaurant Gigi il Bullo in Antwerpen nog niet in de San Pellegrino-top-50 staat, is volgens de chef een kwestie van tijd.

Dario Puglia is de stuwende kracht achter het Antwerpse restaurant Gigi il Bullo, wat iets betekent als ‘Gigi de deugniet’. De chef is niet aan zijn proefstuk toe: in zijn vroegere restaurant Mangia e Bevi verdedigde hij de ‘cucina di mama’.

In Gigi il Bullo heeft hij het juk afgeworpen en kookt hij vernieuwend Italiaans. Hij voelt zich gesteund door de non-conformistische Italiaanse kok Andrea Petrini, de bezieler van Gelinaz, die hem vroeg om in Gent een doggy bag te maken met ontbijt gebaseerd op de matrix van Cauderlier. Sinds deze samenwerking voelt de ingeweken Antwerpenaar zich verbonden met de leden van het Gelinaz-genootschap (René Redzepi, Magnus Nillson, Kobe Desramaults,…).

Dat Gigi il Bullo nog niet in de San Pellegrino-top-50 staat, is volgens Dario Puglia een kwestie van tijd. Andrea Petrini heeft hem uitgeroepen tot de beste Italiaanse restauranthouder in het buitenland in het Italiaanse magazine Gambero Rosso en in het Franse Gault Millau Magazine.

Bij ons is zijn erkenning nog smeulende. Partner Mieke Vandenberk is tot op heden zijn grootste fan. Zij schoof haar job als industrieel vormgeefster aan de kant om Dario te ondersteunen. Zij ontvangt met bescheidenheid.

Er is geen kaart: in Gigi il Bullo eet iedereen het White Paper Menu (vier gangen 48 euro, zes gangen 68 euro). Wie daar vier of zes glazen wijn bijneemt, betaalt respectievelijk 28 en 42 euro extra. Zelf een flesje kiezen kan ook. In ons geval werd dat een mondvullende, elegante maar enigszins zerpe Bandita Piemonte, DOC Barbera 2011 van topwijnmaker Nadia Verrua (37 euro).

Er verscheen focaccia met zoute Deens ham van schapenbout, worst van everzwijn uit de Ardenne en mousse van kippenlever. Er was een lekker hapje van rode biet, bloemkoolpuree, aardpeer en bottarga. Terrine van kreeft was vooral samengesteld uit aardappel en kwam met mosterdsla en kappermayonaise. Balletjes van gerookte paling combineerde de chef met groene kool en saus en stro van prei.

Beide bereidingen misten smaaksamenhang en telkens was het hoofdproduct ondergeschikt aan de omlijsting. Risotto met sinaasappel, pijnboompit en amandel voelde zich perfect naast de Bandita. Helemaal enthousiast waren wij over de kwaliteit van het gerijpte vlees van achttien jaar oude Spaanse koeien, dat smakelijk werd gecombineerd met raapsteel en zalf van vitelotte aardappel. Afsluiten deden wij met harde gefrituurde chiacchiere-koekjes, rabarbercrème en confituur van peer.

Dario Puglia heeft zichzelf uitgeroepen tot ambassadeur van de nieuwe Italiaanse keuken. Zijn originele bereidingen laten weinigen onberoerd en zorgen voor uiteenlopende reacties, die gaan van negatief tot zeer goed. (PvD)

Kader: bistro

Onthaal en bediening: met toewijding en bescheidenheid

Keuken: creatief Italiaans

Restaurant Gigi il Bullo, Leopold de Waelstraat 9, 2000 Antwerpen. Tel. 03/295 66 27. Dinsdag en woensdag gesloten. Lunchmenu 18 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content