Dineren in Oud Sluis, beste restaurant van de Benelux

Topchef Sergio Herman wil op alle gebieden excelleren, dat geldt voor de algemene organisatie, de smaak en de creativiteit. Slechts op deze manier is en blijft hij de beste kok van de Benelux. Wij ginger er dineren.

Sergio Herman groeit en blijft groeien. De superster en zijn jonge medewerkers maken van Oud Sluis het beste restaurant van de Benelux. De kok uit Sluis beschikt over managerstalent en kan delegeren, want naast Oud Sluis is er inmiddels Pure C en Guesthouse Chico y Luna. Binnenkort opent in Antwerpen La Chapelle. Tussen de bedrijven door zijn er tv-programma’s, een kookrubriek, boeken en binnenkort misschien een personalitymagazine.

Je komt naar Sluis voor een culinaire belevenis en dat deden wij via het menu ‘père et fils’ (195 euro of 294 euro met natuurlijke wijnen, die duidelijk ondergeschikt zijn aan de gerechten). Miso en paddo’s om te likken, gemarineerde diepzeegarnalen met yoghurt en dashi, rendang, makreel en groentesalade, enzovoort: de hapjes zijn fris, mooi, origineel en van ongekende klasse. Een Saké AFS, Kidoizumi 2011 van het type Junmai nama verbaast door zijn jonge, zuivere kracht. De jonge zaalmeester vraagt of hij rekening moet houden met een chauffeur, want er zijn ook kleine glaasje beschikbaar.

Dan begint het vuurwerk in het bord: pici pasta met inktvis, langoustine, ansjovisroom, jonge kool en bottarga is speels, fris en subliem van smaak. Bij ganzenlever komt aardpeer, paddenstoelen en najaarskruiden. Een prachtige Zeeuwse oester is in hooi gerookt, komt met kervelwortel en truffelraps en brengt verrukking. Zeetong komt met mossel en spicy vinaigrette. Zesrib van West-Vlaams rood rund wordt door de chef weer in de wei gezet en is omgeven door prikkeldraad van kippenbouillon. Ook de nagerechten zijn uniek en zijn niet na te maken: chocolade zeevruchten, cake of peace, met brons bespoten amulet van hazelnoot.

De meester komt na de maaltijd langs en het is prettig te constateren dat het succes hem niet arrogant heeft gemaakt.

Pieter van Doveren

Oud Sluis, Beestenmarkt 2, 4524 Sluis (Nederland), +31 117 46 12 69.

Menu’s: 75 tot 294 euro. De spijskaart vermeldt ook een zevental signature gerechten van 48 tot 90 euro.

Maandag, dinsdag en zaterdagmiddag gesloten

Kader: hedendaags geraffineerd

Onthaal en bediening: door gedreven jonge mensen

Keuken: verrassend, verfijnd en origineel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content