‘Charlotte Café Cuisine’ in Ukkel: buurtbistro herleeft

© /

In Charlotte Café Cuisine – vernoemd naar de vrouw die lang de stationsfrituur uitbaatte – ben je welkom vanaf het ontbijt tot laat in de avond. De kaart vermeldt gastronomische gerechten zonder franjes.

Charlotte Café Cuisine opende eind mei 2015 in een zeventig jaar oude buurtbistro tegenover het treinstation van Ukkel-Kalevoet. Het is vernoemd naar de vrouw die lang de stationsfrituur uitbaatte. Het is er meestal druk en de sfeer is een beetje alternatief. Er klinkt jazzmuziek en het kan er rumobuurtbistro herleefterig aan toegaan.

Bij mooi weer zijn de plaatsen op het verhoogde terras voor de deur geliefd. Binnen wacht een ruime bar met krukken, waarop gedronken, gegeten en gediscussieerd kan worden. Vanaf de oude schoolstoelen aan de met formica bedekte tafels hebben de bezoekers zicht op de keuken. Daar maken de kok en zijn helpster de dienst uit. Het team achter Charlotte bestaat uit Kevin Devos en Bruno Antoine, die van de populaire Emile Bistro in Elsene komen, en Severine Berger, die van Le Parvis in Ukkel komt.

Je bent in Charlotte Café Cuisine welkom vanaf het ontbijt tot laat in de avond. De suggesties van de dag staan in het Frans op een leien bord geschreven. Ook de kaart is in het Frans opgesteld. Er zijn hapjes om te delen en er is een menu met een voor-, een hoofd- en een nagerecht naar keuze tegen de democratische prijs van 37 euro.

Er is een Portugese sommelier in huis en de door hem geselecteerde wijnen zijn per fles, halve fles, vierde fles of per glas te koop. De twee wijnen die wij proefden, een Dao-Vinho de Darer 2014 (35 euro per fles) en Colossal Reserva, Casa Santos Lima 2013 (28 euro per fles) waren echte meevallers.

We bestelden twee voorgerechten. Carpaccio van sint-jakobsvruchten kwam als suggestie en werd gecombineerd met linzen. Alles was met zorg gepresenteerd, maar de portie schelpdieren was te klein om de gevraagde 18,50 euro te rechtvaardigen. Sneden gerijpt en gemarineerd holsteinrund waren smakelijk gekruid en mals, en verschenen met een frisse salade en taaie maar lekkere, in rundsvet gebakken frieten (19,50 euro). Een mini-kweektarbot tegen een maxiprijs verscheen met pompoenvelouté en onhandig op maat gesneden en te kort gekookte kasteelaardappelen en stelde teleur (32 euro).

Zeebrasem kreeg het gezelschap van tartaar van citrusvruchten en een smakelijke, schuimende kruidensaus (16,50 euro). We kozen elk een nagerecht: crumble met peer, appel en gezouten karamel (8 euro) en baiser de Charlotte met mousse van framboos, meringue en mascarpone (8 euro).

Bij Charlotte moet men geen grote kookkunst verwachten. De desserts waren het beste wat wij die avond proefden.

CHARLOTTE CAFÉ CUISINE

Dieweg 2, 1180 Ukkel, tel. 02 374 47 19, charlottecafecuisine.be

Dagelijks doorlopend geopend voor ontbijt, lunch, thee, apero met hapjes en diner. Brunch op zondag.

Kader: buurtbistro

Bediening: in losse stijl

Keuken: bistronomie van wisselvallige kwaliteit

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content