Bistro San: Uitzonderlijk smakelijk eetadres in Brussel

Sang-Hoon Degeimbre. Achter de toog, sous-chef To Shiro Fuji. © Cwf&ph

In bistro San, het nieuwe laagdrempelige restaurant van Chef van het Jaar Sang-Hoon Degeimbre, zijn kom en lepel de hoofdrolspelers. Alles wat wij er aten, was uitzonderlijk smakelijk.

Sang-Hoon Degeimbre werd zopas door GaultMillau verkozen tot Chef van het Jaar. Hij wordt door onze zuiderburen le magicien genoemd, “de tovenaar” omdat hij wondertjes op het bord weet te goochelen.

Sang Hoon Degeimbre is zonder twijfel de interessantste chef-kok van Wallonië. Hij is van Koreaanse origine, werd in België opgevoed, wilde apotheker worden, maar geraakte in de ban van wijn. Hij ging aan de slag in toprestaurants als Le Pré Mondain (Heure-en-Famenne), Le Vivier d’Oies (Spontin), Jean-Pierre Bruneau (Ganshoren), La Truffe Noire (Brussel) en L’Eau Vive (Arbre).

Achttien jaar terug opende hij zijn eigen restaurant in een voormalige frituur in Noville-sur-Méhaigne, de potten en pannen verhuisden enkele jaren geleden naar een gerestaureerde hoeve in de velden bij Liernu, en sinds kort heeft hij een laagdrempelige bistro in Brussel, waarin kom en lepel een prominente rol spelen.

De spijskaart vermeldt zes komgerechten die wekelijks variëren en geënt zijn op de culinaire reiservaringen van de chef. Mes en vork zult u in San niet vinden, want er wordt gegeten met de lepel.

Voor de keuken staat een eettoog met een tiental hoge eetkrukken, vanwaar men van dichtbij meemaakt hoe de koks hun gerechten samenstellen. De Japanse sous-chef To Shiro Fujii heeft de leiding. Spijtig dat de afzuiginstallatie er niet in slaagt om de bakluchtjes te verwjjderen en zelfs het glas van de façade is beslagen.

Op de eerste verdieping wacht een eetkamer met minimeubels in snoepkleuren. De kommen komen in menuvorm: je krijgt er 3 voor 45 euro, 4 voor 55 euro, 5 voor 65 euro. Bij de gerechten presenteert men een zevental met zorg geselecteerde natuurwijnen, die de sommelier per glas of per fles schenkt.

Onze keuze

Er was een mise en bouche van crème van eekhoorntjesbrood met broodkrokant en peterselieolie (3 euro).

Kom nr. 1: Baskische bonito (tonijn), mousse van shizo, koolrabi, gepofte boekweit en shizopoeder.

Kom 2: verschillende gebrande en gefermenteerde koolsoorten uit eigen tuin met gefermenteerde kimchi-saus en kruidenolie.

Kom 3: zwartgekleurde Japanse rijst met inktvis, basilicum en kervel.

Kom 4: gekorste bil van zwartpootkip, puree van gerookte paddenstoelen en saus van berenklauw en kardemom.

Kom 5: verschillende soorten rijpe en halfrijpe pruimen met gekonfijte kumquats, sorbet van galanga, mousse van amandelmelk, crumble van pistache en poeder van rode shizo.

Al wat wij degusteerden was interessant, vernieuwend en uitzonderlijk smakelijk! (PvD)

Categorie: moderne bistronomie

Keuken 9

Decor 7

Comfort 5

Bediening 7

Prijs/kwaliteit 8

San: Vlaamsesteenweg 19, 1000 Brussel, 02 318 19 19

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content