Aroy Aroy in Gent ***: spannend gekruide Thaise keuken met avontuurlijke Belgische bieren

© Barbara Serulus

Een concept dat op het eerste gezicht wat vreemd lijkt, valt in goede aarde bij onze recensent: ‘Een rijkelijk avondmaal, dat ons intens tevreden stemt.’

Michael en Jason Blanckaert zijn broers die Thais koken en Belgisch bier drinken. Dat doen ze al een tijd tijdens pop-ups in Gent, maar nu is het voor echt. J.e.f – het restaurant van Jason Blanckaert en zijn vriendin Famke Dequidt – is niet meer. In hetzelfde pand verrees eind januari Aroy Aroy.

Bij Aroy Aroy eet je een vijfgangenmenu (55 euro). Op tafel verschijnen telkens schotels om te delen. Terwijl delen in sommige restaurants betekent dat je minutieus het zorgvuldig gedresseerd gerecht gaat ontleden, om elk een vorkvol eten over te houden, blijkt het hier te gaan om royaal scheppen uit goedgevulde schotels. Heerlijk, je krijgt niet het gevoel dat je het eten uit elkaars mond steelt.

Alle gerechten zijn spannend gekruid en spreken elkaar nooit tegen

Bij het menu kun je een bier- pairing kiezen. Daarbij wordt gepolst naar je gevoel voor avontuur. Op basis van die inschatting krijg je de klassieke of de experimentelere selectie van Belgische bieren. Wij kiezen voor de iets duurdere (28 euro), maar gewaagdere selectie – we zouden nog liever niet drinken dan onszelf als klassiek te bestempelen. Op tafel komen telkens twee flesjes bier, die je ook deelt. Zo proef je vijf bieren: telkens twee bij het voor- en hoofdgerecht en dan nog één om te delen voor het dessert.

Bij het aperitief komt een kommetje gezouten pinda’s op tafel, besprenkeld met limoensap. Het zure element snijdt door het vet van de noot, dat normaal al snel tegensteekt. Daarna volgen hapjes: sappige stukjes beef jerky, worst met Thaise kruiding en lenterolletjes.

Als voorgerecht komt er een indrukwekkende griet op tafel, gestoomd op de graat met koriander, munt en rode ui: kraakvers en zuiver van smaak. Daarnaast een bord met oesters met pikante vissausdip, die de smaak van de oester niet overheerst, maar even oppept. Het derde gerecht van deze gang is een romige rode curry met pompoen.

Het hoofdgerecht is een rijke, pikante curry van buikspek, een intense Thaise variant op stoofvlees. Daarbij komt een kom kip met look en peper en een curry van witloof met jasmijnrijst. Alle gerechten zijn spannend gekruid en spreken elkaar nooit tegen.

Omdat de heren in de keuken geen fan zijn van traditionele Thaise desserts maken ze hun eigen gastronomische interpretatie. Geen mierzoete afsluiter, maar een frisse limoensorbet met een schuim van zwarte thee en een lik gecondenseerde melk, gecombineerd met een flesje Jungle Joy van Brussels Beer Project, een tropisch bier met mango. Een lichte afsluiter voor een abondant maal, dat ons intens tevreden stemt.

AROY AROY

Type keuken: Thaise keuken & Belgische bieren.

Sfeer & geluid: huiselijke sfeer & intiem tafelen.

Rekening: menu van 5 gangen om te delen (55 euro), 5 bieren om te delen (20 of 28 euro).


Lange Steenstraat 10, Gent – 0479/12.45.90 – aroyaroy.be


Sterretjes:* matig, ** correct, *** positieve belevenis, **** aanrader, de omweg waard.

Partner Content