Als het aan de chef lag

© Lucia Calfapietra

De volgende adressen werden ons doorgespeeld door chefs, een foodie en een grote naam in de gastronomie.

VLAANDEREN

Bistro Bis

Zoals wel meer sterrenchefs had ook Dimitry Lysens zin om naast zijn geraffineerde borden wat ongecompliceerde gerechten te serveren. Daarvoor ging hij het niet ver zoeken: hij turnde de ruimte boven zijn eigen restaurant om tot een bistro, stoer en met veel hout. De keuken gaf hij in handen van Johan Haverlain, een voormalige kok bij Magis. Met zijn voorliefde voor brute, pure gerechten is Haverlain de geknipte chef voor deze bistro. Zo weet hij met postelein, boek-weit en burrata een sterk vegetarisch voorgerecht maken. Meer dan drie, vier ingrediënten heeft deze chef meestal niet nodig om te scoren, daarvan getuigt ook het trio pasta, asperge en salie. De interessante openingsuren – open op zondag en maandag – trekken ook heel wat chefs aan.

Geproefd en goedgekeurd door Jacques Colemont (Figaro).

Hemelingenstraat 23, 3700 Tongeren, bistrobis.be. Dinsdag en woensdag gesloten.

De Kruidenmolen

In dit modern gerenoveerde molenaarshuis weet chef Stijn Bauwens verstandig traditie met vernieuwing te combineren. Sommige van zijn gerechten komen recht uit de oude doos, zoals zijn varkenspoot met kroketje van varkenssnuit of gegrilde mergpijp. Andere borden zijn dan weer een creatieve bewerking van bekende klassiekers. Zo maakt hij een vitello tonato met kalfstong en een saus van makreel en ansjovis. Naast stoer kan de chef ook verfijnd koken, dat bewijst hij onder meer met een courgettebloem die gevuld is met vlaswijting. Die combineert hij met scheermesjes in een vinaigrette. Een plafond met witgeverfde houten balken, een open haard en kleine tafels met comfortabele stoelen zijn het decor voor al dit lekkers. In de zomer wacht een terras naast de molen.

Geproefd en goedgekeurd door Geert Van Hecke (Zet’joe).

Dorpsstraat 1, 8420 Klemskerke, kruidenmolen.be. Gesloten op woensdag en donderdag.

La Botte

Broers Peppe en Gaspare Giacomazza hebben de bescheiden zaak die hun papa Vincenzo ruim dertig jaar geleden begonnen was, uitgebouwd tot een van de beste Italiaanse restaurants van België. De familie komt uit Sicilië, maar chef Peppe maakt variaties op klassiekers uit heel Italië, van een risotto met eekhoorntjesbrood tot fregola sarda, pastabolletjes uit Sardinië. Die combineert hij met burrata en gedroogde viskuit (bottarga). Uit de opsomming van ingrediënten blijkt dat La Botte graag met luxeproducten werkt – in de winter zijn de truffels nooit ver weg. Maar tegelijk kun je hier kiezen uit een reeks zelfgemaakte pasta’s, zoals de tortellini gevuld met ricotta en zeste van citroen. Victor Simoni zorgde voor de strakke inrichting, broer Gaspare voor de patriottische wijnkaart.

Geproefd en goedgekeurd door Bert Meewis (Slagmolen).

Europalaan 99, 3600 Genk, labotte.be. Dinsdag en woensdag gesloten.

5 Flavors/Mmei

Het interieur is basic en de sfeer soms rumoerig, maar tegelijk is eten in deze authentieke ambassadeur van de Kantonese keuken een exotische ontdekkingsreis. Begin bijvoorbeeld met een reeks verfijnde dimsum, die deeghapjes waar chef Leung Kwai Lam zijn eigen signatuur aan geeft. Zo kun je hier dimsum eten die eruitzien als gestileerde goudvissen. Daarnaast brengt Kwai Lam ook andere Aziatische specialiteiten, zoals een vogelnestje van gefrituurde taro. Ook zijn gefrituurde en met garnalen gevulde varkensdarm is top. Voor wie het aandurft zijn er ook avontuurlijke hapjes, zoals eendentong of rundermaag. Niet te verwonderen dat veel chefs graag langskomen bij deze Chinees die ons toont dat er zoveel meer is dan loempia en nasi goreng.

Geproefd en goedgekeurd door Michael Rewers (Bistro du Nord).

Volkstraat 37, 2000 Antwerpen, 03 281 30 37. Gesloten op woensdag.

Rossi

Ook al zijn de tafeltjes hier krap en liggen er rood-wit geplastificeerde tafellakens op, toch hebben al heel wat chefs hun weg gevonden naar de authentieke Italiaanse keuken van Felice Miluzzi. Felice is afkomstig uit Rieti en leerde koken bij zijn moeder en grootmoeder. Daarna werkte hij in de beroemde Osteria Francescana in Modena. De chef is een adept van de slowfoodbeweging en houdt het graag minimalistisch en puur. Zijn keukenapparatuur is bescheiden, maar toch weet Felice van zowat elk gerecht een smaakbom te maken, van een risotto met langoustines tot zijn gefrituurde courgettebloem met truffel en parmezaan. Proef ook zijn versie van vitello tonato: die toont hoe de chef klassiekers meesterlijk naar zijn hand weet te zetten.

Geproefd en goedgekeurd door Jeroen Meus/ Bart Tastenhoye (Taste, Leuven) .

Standonckstraat 2, 3000 Leuven, ristorantirossi.be. Zondag en maandag gesloten.

Siphon

Rood-wit geblokte tafellakens, zilveren sauskommen, obers met epauletten en een ouderwets Vlaams interieur. Dit legendarische adres koestert het verleden en dat is ook te merken aan de menukaart. Hier kom je voor een op het houtvuur gegrilde entrecote, de beroemde paling in het groen, garnaalkroketten of lamskroon met groentekrans. En ook al heeft de Siphon een eigen bierbrouwerij, toch trekken veel chefs en foodies naar deze plek om zijn geweldige wijnkaart. Daarop staan tientallen oude jaargangen van bekende namen uit Bordeaux tegen redelijke prijzen. Waar kun je nog een Sociando Mallet uit 1995, een Cheval Blanc uit 1998 of een Margaux uit 1996 vinden zonder jezelf al te veel pijn te doen? In dit nostalgische restaurant kan het nog!

Geproefd en goedgekeurd door Gert De Mangeleer (Hertog Jan).

Damse Vaart Oost 1, 8340 Damme, siphon.be. Zaterdag en zondag gesloten.

Terminus

Pieter Verheyde was sommelier bij het Hof van Cleve, maar keerde terug om het restaurant van zijn ouders over te nemen. Deze laatste halte voor de Franse grens is een geliefkoosde stop voor truckers, maar ook voor talrijke horecamensen. Zij gaan voor de no-nonsense keuken die in deze grote, rustieke taverne in ere gehouden wordt. Zo stelt Verheyde een dagschotel voor, een stuk huisgemaakte paté, kikkerbillen of vol-au-vent. Daarvoor gebruikt de keuken Mechelse koekoek van eigen kweek. Ook het wit-blauw rundvlees is afkomstig van de eigen boerderij. Voor wie het wat chiquer wil, stelt Verheyde een krijtbord voor met suggesties, van gebakken langoustines tot grietbot met mousseline. Zoals het bij een voormalige topsommelier past, is de wijnkaart zeer de moeite, met ontdekkingen uit heel Europa.

Geproefd en goedgekeurd door Stéphane Buyens (Le Fox).

Callicannesweg 16, 8978 Watou, restaurantterminus.be. Alle dagen open.

’t Huis van Lede

Frederick d’Hooghe is een eigenzinnige jongen. Hij gaf zijn ster in de Michelingids terug en turnde zijn gastronomisch restaurant aan een pittoresk plein om tot een bistro die hij eenvoudig en uitgepuurd inrichtte. Zijn keukenstijl is gelukkig onveranderd gebleven, al kiest hij nu minder voor luxeproducten. Zo maakt hij geweldige garnaal- en kaaskroketten en een steak tartare met pickles en friet. De chef wordt nog altijd op handen gedragen door zijn collega’s, die hier graag langskomen voor royale, licht nostalgische gerechten vol smaak. Voor een smakelijke waterzooi met Bressekip bijvoorbeeld of voor lamszadel met gegrilde aubergines, courgette en gekonfijte tomaat. Sommelier Stijn Van der Beken zorgt voor interessante, goed gekozen flessen.

Geproefd en goedgekeurd door Peter Goossens (Hof van Cleve).

Lededorp 7, 9772 Wannegem-Lede, Kruishoutem, thuisvanlede.be. Gesloten op zaterdag en zondag.

BRUSSEL

Bao Bang Bang

Als het aan de chef lag
© Lucia Calfapietra

Dit restaurant is hot in de Katelijnewijk, en dat vanwege één enkel succesgerecht: gua bao. Die must uit de Taiwanese keuken bestaat uit een broodje dat wordt gestoomd en daarna gevuld met allerlei lekkers. Bao Bang Bang is de creatie van de reislustige cameraman Fabrice Nsalambi. In een uitgepuurd decor – met alleen hier en daar wat doordachte dingetjes – ontworpen door Atelier Dynamo, wordt een waaier van eigentijdse, overrompelende bao’s aangeboden, zoals krokante varkensborst, zalm met yuzu- honingsaus en venkel, eend met preischeutjes, gebraden kip, of gochujang-saus en daikonpickles.

Geproefd en goedgekeurd door San Degeimbre (L’Air du Temps, San) .

Waterleidingstraat 155, 1050 Brussel, baobangbang.be. Gesloten op zondag en maandagavond.

Brinz’l

Waar vroeger het oude restaurant van Christophe Hardiquest was, zit nu Brinz’l. Aan het hoofd van deze sfeervol aangeklede zaak staat Laure Genonceaux. Zij was lange tijd de rechterhand van de befaamde tweesterrenchef. De jonge vrouw, afkomstig uit Mauritius, bezit de gave om de Franse gastronomie een boost te geven met zeer persoonlijke, exotische toetsen. Ondanks de reputatie van een niet zo goedkoop, maar veelgeprezen restaurant kun je hier nog lunchen onder de 50 euro, op voorwaarde dat je kiest voor het marktmenu (3 gangen).

Geproefd en goedgekeurd door Christophe Hardiquest (Bon Bon).

Karmelietenstraat 93, 1180 Brussel, brinzl.be. Gesloten op zondag, maandag, woensdagmiddag en zaterdagmiddag.

Hortense & Humus

Matthieu Chaumont, de specialist van de professionele cocktails, ging een deal aan met Nicolas Decloedt, een chef die geobsedeerd is door groenten. Het resultaat is een originele combinatie die nog ontbrak in Brussel. Voor 40 euro geniet je hier van een memorabel vijfgangenmenu. De suggesties variëren, afhankelijk van de seizoenen en van de fantasie van Nicolas Decloedt, die een bijzondere voorliefde heeft voor alles wat groeit en bloeit. Ceviche van glimmende rode biet, op smaak gebracht met mierikswortel; geroosterde bloemkool, versterkt met biersaus; gebakken paarse schorseneren; lenterolletjes met rodekool en appelen, de lijst is eindeloos.

Geproefd en goedgekeurd door Frédéric Nicolay (ontwerper van bars en restaurants).

De Vergniesstraat 2, 1050 Brussel, humusrestaurant.be. Gesloten op zondag, maandag en dinsdagavond.

L’Architecte

Een simpele toonbank, blote leidingrails en ruw, grof bewerkt beton: ontwerper Pablo Lohas houdt niet van opsmuk. L’Architecte verleidt zijn klanten liever met een toegankelijk menu, bijvoorbeeld met een koud buffet of een altijd even verrassen- de dagschotel. Maar vooral ’s avonds laat de fijnzinnige, getalenteerde chef Antoine Germain zien wat hij in zijn mars heeft. Denk bijvoorbeeld aan met de hand gesneden tartaar, groentepickles en saffraanpuree. Voeg daarbij een selectie uitzonderlijke wijnen (Fanny Sabre, Laurent Cazottes), kazen gerijpt door Julien Hazard en ijsjes van Frederic Blondeel.

Geproefd en goedgekeurd door Damien Bouchery (Bouchery).

Flageyplein 19, 1050 Brussel, restaurant-larchitecte.be. Gesloten op maandagavond, dinsdagavond, zaterdag en zondagavond.

Nuovo Rosso

Sinds kort pas staat deze zaak in de kijker, terwijl ze toch al een hele tijd present is in Sint-Gillis. Dat Nuovo Rosso zo lang onopgemerkt bleef, heeft misschien te maken met de niet erg opwindende inrichting, inclusief knalgele muren en meubelen van donker hout. Wie zich niet stoort aan dergelijke details, kan hier terecht voor een lekkere pasta. De ingewijden bestellen hun pappardelle all’astice 24 uur vooraf. Het is duimen en vingers aflikken bij deze pasta met saus op basis van tomaten, knoflook, witte wijn en een verse halve kreeft, bereid door Mario, de patron, een ancien van de Rugbyman.

Geproefd en goedgekeurd door Jean Marchetti (kapper en galeriehouder op het Salon d’Art).

Bosquetstraat 62, 1060 Brussel, 02 538 89 28. Gesloten op zaterdagmiddag en zondag.

Yamato

Gedurende meer dan dertig jaar was dit eethuisje de place to be voor een clientèle van experts in de Japanse kookkunst. Maar ineens was de zaak gesloten. Gelukkig niet voor lang, want het restaurant heropende zijn deuren met een nieuw team dat de ongedwongen, informele sfeer wist te bewaren. Resultaat: niet meer dan vijftien couverts rond een toog. Geen reservering. Wie even moet wachten, kan terecht op bankjes. Maar je geduld zal niet lang op de proef worden gesteld, want het zijn allemaal kleine, handige gerechtjes, van de onge-evenaarde misobouillon katsu ramen tot de heerlijke gyoza van het huis.

Geproefd en goedgekeurd door Line Couvreur (Les Filles).

Francartstraat 11, 1050 Brussel, 02 511 02 00. Gesloten op maandag.

WALLONIË

Cuisinez-nous

In een statig herenhuis met een eigentijdse inrichting toont Junior Clip, zoon van Alain, de autodidactchef van La Barrière de Transinne, wat hij in petto heeft. Gastronomie met respect voor de traditie is het vertrekpunt. Op het menu staan dan ook enkele grote klassiekers, zoals heerlijke garnaalkroketten gemaakt volgens een oud familierecept, maar ook onontkoombare gerechten die een subtiele remake kregen, zoals rundcarpaccio met foie gras en balsamico of kalfsribbetjes met een bruine fond en gebakken groenten met daslook. Interessant is alvast het viergangenmenu voor 42 euro. Céline Coquelet staat garant voor een gastvrij onthaal.

Geproefd en goedgekeurd door Julien Lahire (Moulin Hideux).

Rue de la Gare 138, 6880 Bertrix, cuisineznous.be. Gesloten op maandag, zondagavond en zaterdagmiddag.

L’Asti

Dit restaurant bestaat zeventig jaar en kun je gerust een instituut noemen. Het stijlvolle interieur, inclusief houten banken en lambrisering, is in perfecte harmonie met het ballet van de keurig uitgedoste obers. De transparante service is ontegensprekelijk een pluspunt. Zo worden nog heel wat handelingen voor het oog van de klanten verricht: het mengen van de verse pasta, het flamberen of de bereiding van een sabayon à la minute. De Italiaanse keuken onderscheidt zich bovendien door een perfecte timing. Erg geliefd zijn de Italiaanse fijne vleeswaren, de gegrilde of gebakken Venetiaanse kalfslever, de fabelachtige minestrone en de legendarische Irish coffee. Een veeleer klassieke wijnkaart completeert het geheel.

Geproefd en goedgekeurd door Christophe Pauly (Coq aux Champs).

Rue de la Madeleine 22, 4000 Luik. Gesloten op woensdag.

Le café italien

Dit familierestaurant – door insiders ook weleens la cabane italienne genoemd – wordt door de doorsneepassant al te makkelijk over het hoofd gezien. Het heeft een flessengroene, met hout beklede gevel en een wat ongelukkig uithangbord. Niet echt aantrekkelijk, ook al is dit veel meer dan zomaar een café italien in de mooie Vallei van de Molignée. Het interieur, vooral het oudste deel van het pand, heeft gelukkig meer uitstraling. “We doen gewoon en houden het simpel” zou hier het motto kunnen zijn, van een bord vers gesneden vleeswaren tot de pasta van de nonna, de oma die al decennia actief is in de keuken. Lekker, hartverwarmend, ongedwongen.

Geproefd en goedgekeurd door Catherine Mathieu (Pépite).

Route de la Molignée 121, 5537 Warnant (Anhée), cafe-italien-fr.restofactory.com. Gesloten op dinsdag en woensdag.

Sophie & Nicolas

Na ervaring te hebben opgedaan in Aywaille streken Sophie en Nicolas neer in Comblain-la-Tour. Hun visie bleef echter ongewijzigd: het accent ligt op frisse, creatieve gerechten, en dit in een kader dat het midden houdt tussen bistro en gastronomie. Het driegangenmenu (37 euro) is ideaal als kennismaking met de talenten van de chef, die voortdurend nieuwe harmonieën uittest, van de tartaar van makreel met tzatziki en Oost-Indische kers tot het rundvlees gerijpt in agastache of de kalfsfilet met artisjok en popcorn. Pluspunt: de uitermate verzorgde presentatie.

Geproefd en goedgekeurd door Stéphane Diffels (L’Air de Rien).

Rue de Fairon 79, 4180 Comblain-la-Tour (Hamoir), sophieetnicolas.be. Gesloten op dinsdag, woensdag, donderdagmiddag en de eerste maandag van de maand.

Partner Content