Aan het roer staat kok en Truienaar Sébastien Wygaerts (31) en Hasselaar Diederik Herbots (35). De twee kennen elkaar van de koksschool Ter Duinen in Koksijde. De twee gingen aan de slag bij bekende koks als Luc Bellings, Roger Souvereyns en Tony Robijns, Sébastien als kok en Diederik als sommelier.

De twee kwamen elkaar weer tegen bij Couvert Couvert, waar Sébastien zeven jaar souschef was. Daar rijpten de plannen om samen een eigen zaak in Hasselt op te starten. In de Ridder Portmansstraat vonden ze een pand met brede gevel, waarvan ze de benedenverdieping eigenhandig, met wat hulp van familie en vrienden, inrichtten tot een hedendaags eethuis met sobere, open ambiance, die aansluit op de pure kookstijl.

De naam "Ogst" refereert aan het dialectwoord voor "oogst", wat verwijst naar seizoengebonden gerechten. De keuze beperkt zich tot een zevental gerechten, die ook terugkomen in de menu's. Er is een lunch van drie gangen (35 euro) en een menu van vier of vijf gangen (46 en 58 euro, en 23 en 29 euro voor het wijnarrangement). De wijnkaart is gevarieerd en interessant en heeft ruimte gemaakt voor natuurlijke wijnen.

Onze keuze

Wij kwamen 's avonds, werden met vriendelijkheid onthaald en met hoffelijkheid uit onze mantels geholpen. Wij kozen het grote menu met wijnarrangement. Maïsbrood met sprot en avocado en pompoensoep met gefermenteerde kool waren de originele hapjes. Fondant gegaarde zalm kwam met gebrande prei, rode biet en citrus. In het glas: een expressieve Muscadet de Sèvre & Maine, Clos de la Févrie, Vincent Callé 2010. Perfect gegaarde kabeljauw werd gecombineerd met een saus van wortel en kurkuma, zuurbest en inktvis. Als begeleiding was er een Chardonnay 2011 Beaujolais Village. Lekker buikspek Duke of Berkshire lag in het bord met schorseneer en amandel.

De bereiding werd begeleid door een sappig frisse Mas Coutelou, vin de France 2013, als natuurlijke wijn uit de Languedoc. De chef koppelde fazantenhen aan knolselder, kastanje, cantharel en met den geparfumeerde boter. In het glas kwam een Villa Rosa, Poggio al Rovi, als traditioneel gemaakte rode uit Toscane. Afsluiten deden wij met appel, vanilleroomijs, kardemom, koffie en zachte azijn. De wijnen waren in harmonie met de zuivere kookkunst. Bij Ogst klopt het plaatje. (PvD)

Kader: sober, actueel

Onthaal en bediening: vriendelijk en professioneel

Keuken: seizoengebonden en zuiver

Adres: Ogst, Ridder Portmansstraat 4, 3500 Hasselt. Tel. 011 413 813.

Aan het roer staat kok en Truienaar Sébastien Wygaerts (31) en Hasselaar Diederik Herbots (35). De twee kennen elkaar van de koksschool Ter Duinen in Koksijde. De twee gingen aan de slag bij bekende koks als Luc Bellings, Roger Souvereyns en Tony Robijns, Sébastien als kok en Diederik als sommelier. De twee kwamen elkaar weer tegen bij Couvert Couvert, waar Sébastien zeven jaar souschef was. Daar rijpten de plannen om samen een eigen zaak in Hasselt op te starten. In de Ridder Portmansstraat vonden ze een pand met brede gevel, waarvan ze de benedenverdieping eigenhandig, met wat hulp van familie en vrienden, inrichtten tot een hedendaags eethuis met sobere, open ambiance, die aansluit op de pure kookstijl. De naam "Ogst" refereert aan het dialectwoord voor "oogst", wat verwijst naar seizoengebonden gerechten. De keuze beperkt zich tot een zevental gerechten, die ook terugkomen in de menu's. Er is een lunch van drie gangen (35 euro) en een menu van vier of vijf gangen (46 en 58 euro, en 23 en 29 euro voor het wijnarrangement). De wijnkaart is gevarieerd en interessant en heeft ruimte gemaakt voor natuurlijke wijnen. Onze keuzeWij kwamen 's avonds, werden met vriendelijkheid onthaald en met hoffelijkheid uit onze mantels geholpen. Wij kozen het grote menu met wijnarrangement. Maïsbrood met sprot en avocado en pompoensoep met gefermenteerde kool waren de originele hapjes. Fondant gegaarde zalm kwam met gebrande prei, rode biet en citrus. In het glas: een expressieve Muscadet de Sèvre & Maine, Clos de la Févrie, Vincent Callé 2010. Perfect gegaarde kabeljauw werd gecombineerd met een saus van wortel en kurkuma, zuurbest en inktvis. Als begeleiding was er een Chardonnay 2011 Beaujolais Village. Lekker buikspek Duke of Berkshire lag in het bord met schorseneer en amandel. De bereiding werd begeleid door een sappig frisse Mas Coutelou, vin de France 2013, als natuurlijke wijn uit de Languedoc. De chef koppelde fazantenhen aan knolselder, kastanje, cantharel en met den geparfumeerde boter. In het glas kwam een Villa Rosa, Poggio al Rovi, als traditioneel gemaakte rode uit Toscane. Afsluiten deden wij met appel, vanilleroomijs, kardemom, koffie en zachte azijn. De wijnen waren in harmonie met de zuivere kookkunst. Bij Ogst klopt het plaatje. (PvD)