Macaroni met kaas en ham, maar dan net iets gezonder

Liefhebbers van macaroni met kaas en ham die onfortuinlijk genoeg ook op de lijn moeten letten, moeten hun favoriete gerecht meermaals aan zich voorbij laten gaan, tot ieders grote spijt. Maar er is goed nieuws. Vervang de kaas door Griekse yoghurt om de gezondheidsfactor van het gerecht naar een hoger niveau te tillen. In tegenstelling tot de lightvarianten van kaas, behoudt Griekse yoghurt het romige van een traditionele macaroni met kaas en ham maar zorgt het ervoor dat het gerecht net iets gezonder is dan anders.

Cake zonder de boter, de eieren en het bijkomende schuldgevoel

Om toch eens toe te kunnen geven aan de guilty pleasures kan je Griekse yoghurt gebruiken om een cake mee klaar te maken. Het recept had niet makkelijker kunnen zijn: 1 kop Griekse yoghurt en 1 kop water toevoegen aan een cakemix. De cake is even smeuïg, kruimelt niet en bevat een pak minder calorieën en vetten dan wanneer je boter en eieren gebruikt.

Een pikant gerecht waar niet ieders mond van in brand staat

Er zijn mensen die van pikant eten houden en er zijn er die het niet kunnen verdragen. Als die twee soorten mensen samen onder één dak wonen, is het erg moeilijk om tot een compromis te komen over het avondeten. De oplossing: zet gewoon een potje Griekse yoghurt op tafel. Pikante gerechten -denk Indisch, curry, chili- worden een stuk minder ontvlambaar wanneer je er wat Griekse yoghurt en een klein beetje water onder mengt. Op die manier krijgt ieder zijn zin.

Vlees sappig houden

Een lekkere hamburger smaakt pas echt wanneer het vlees mals en sappig is. Veel mensen opteren voor een kalkoenburger of ander mager vlees omwille van gezondheidsredenen, maar die varianten kunnen soms wat droog uitvallen. Gebruik ongeveer een vierde van een kop Griekse yoghurt en meng dat onder het gehakt alvorens de burgers te vormen en te bakken. Droog vlees is daarmee voltooid verleden tijd.

Last-minute dipsaus of een gezondere dressing

Er komen plots vrienden op bezoek of je hebt gewoon nood aan een snelle, maar gezondere, snack: Griekse yoghurt is ook hier ideaal. Er zijn een heleboel recepten te vinden om er op korte tijd dipsausjes mee te maken. Zo kan je Griekse yoghurt combineren met zure room, honing en er iets pikant aan toevoegen. De dipsaus zal zeker niet te heet zijn, zie tip 3. Daarnaast is Griekse yoghurt ook een uitstekende vervanger van mayonaise en dus de perfecte dressing voor salades. (KVW)

Macaroni met kaas en ham, maar dan net iets gezonder Liefhebbers van macaroni met kaas en ham die onfortuinlijk genoeg ook op de lijn moeten letten, moeten hun favoriete gerecht meermaals aan zich voorbij laten gaan, tot ieders grote spijt. Maar er is goed nieuws. Vervang de kaas door Griekse yoghurt om de gezondheidsfactor van het gerecht naar een hoger niveau te tillen. In tegenstelling tot de lightvarianten van kaas, behoudt Griekse yoghurt het romige van een traditionele macaroni met kaas en ham maar zorgt het ervoor dat het gerecht net iets gezonder is dan anders. Cake zonder de boter, de eieren en het bijkomende schuldgevoel Om toch eens toe te kunnen geven aan de guilty pleasures kan je Griekse yoghurt gebruiken om een cake mee klaar te maken. Het recept had niet makkelijker kunnen zijn: 1 kop Griekse yoghurt en 1 kop water toevoegen aan een cakemix. De cake is even smeuïg, kruimelt niet en bevat een pak minder calorieën en vetten dan wanneer je boter en eieren gebruikt. Een pikant gerecht waar niet ieders mond van in brand staat Er zijn mensen die van pikant eten houden en er zijn er die het niet kunnen verdragen. Als die twee soorten mensen samen onder één dak wonen, is het erg moeilijk om tot een compromis te komen over het avondeten. De oplossing: zet gewoon een potje Griekse yoghurt op tafel. Pikante gerechten -denk Indisch, curry, chili- worden een stuk minder ontvlambaar wanneer je er wat Griekse yoghurt en een klein beetje water onder mengt. Op die manier krijgt ieder zijn zin. Vlees sappig houden Een lekkere hamburger smaakt pas echt wanneer het vlees mals en sappig is. Veel mensen opteren voor een kalkoenburger of ander mager vlees omwille van gezondheidsredenen, maar die varianten kunnen soms wat droog uitvallen. Gebruik ongeveer een vierde van een kop Griekse yoghurt en meng dat onder het gehakt alvorens de burgers te vormen en te bakken. Droog vlees is daarmee voltooid verleden tijd. Last-minute dipsaus of een gezondere dressing Er komen plots vrienden op bezoek of je hebt gewoon nood aan een snelle, maar gezondere, snack: Griekse yoghurt is ook hier ideaal. Er zijn een heleboel recepten te vinden om er op korte tijd dipsausjes mee te maken. Zo kan je Griekse yoghurt combineren met zure room, honing en er iets pikant aan toevoegen. De dipsaus zal zeker niet te heet zijn, zie tip 3. Daarnaast is Griekse yoghurt ook een uitstekende vervanger van mayonaise en dus de perfecte dressing voor salades. (KVW)