Restaurant ‘Sud’: ontdek Puglia in hartje Brugge

© /

Voor wie tuk is op de culinaire verfijning van de Hiel van Italië, de streek Puglia, is het onopvallende restaurant ‘Sud’, in hartje Brugge, een trouvaille.

Het discrete, maar uitstekende restaurant Sud van Luigi Sica is het soort doorgeefadressen waar amper over gepubliceerd wordt. Ook al omdat het restaurant vooralsnog enkel over de middag open is, ontsnapt het aan de aandacht van sommige fijnproevers.

De zaak ligt trouwens in een hoekje van de stad, weliswaar centraal, maar zeker toeristisch minder bekend: op de Mallebergplaats, waar je ook een wijnhuis, een koffiehuis, de beste muziekzaak van de streek en een hippe fietsenhandel ontdekt. Luigi Sica die de zaak samen met zijn vrouw Carmen runt, komt uit Puglia en kookt uitsluitend met Italiaanse ingrediënten.

Wekelijks vertrekt er uit Italië een ‘colis’ met verse groeten, fruit, kruiden en vleeswaren richting de Mallebergplaats. ’s Maandags komt alles aan en gaat Luigi aan de slag voor de hele week. Vooreerst nog dit: Carmen is jazzbassiste en Luigi was eerder al in Italië actief als kok en ging ook een tijd aan de slag bij Christian Souvereyns.

Restaurant 'Sud': ontdek Puglia in hartje Brugge

Puglia

“De meeste van onze ingrediënten komen dus rechtstreeks uit Italië, voornamelijk uit Puglia, maar niet alles,” vertelt Luigi. “Wij zijn het soort detectives die al eens Italië doorkruisen, op zoek gaan naar allerlei kleine artisanale ateliers waar van alles wordt gemaakt, van kaas tot wijn. Op die manier ontdekken we al die ecologische en biodynamische producenten die helemaal aansluiten bij onze Slowfoodkeuken.”

Puglia is zowat het thuisland van de Slowfood en dé graanschuur van heel Italië, want deze streek is de grootste tarwe en olijfolie producent. “Puglia ligt ook het dichtst bij Griekenland en het Midden-Oosten en heeft vandaar die Griekse en Oosterse toetsen aan de keuken,” vertelt Luigi.

Wat de pasta betreft zijn de orecchiette dé specialiteit. Luigi Sica specialiseert zich trouwens in de pasta zonder vlees en legt zich toe op de ontwikkeling van allerlei vegangerechten.

We genoten bij Sud onder meer van ravioli met pompoen, amandelnoten en pecorino, alsook van een pastaschotel met zwarte kikkererwten. En natuurlijk ook van de burrata van het huis en de befaamde pani di Altamura dat ondertussen wereldberoemd is bij alle broodliefhebbers.

Kortom dit is een adresje van de chefs, waar ze op hun vrije dag zelf even komen lunchen. Er zijn ook thema-avonden voorzien, op 10 en 17 december. Op 14 januari organiseert het restaurant een veganavond. Ook hiervoor kun je je inschrijven.(PSW)

Adres: Mallebergplaats 5 te 8000 Brugge, open van 11 tot 19u, gesloten op zondag en dinsdag. Website: www.sudinbrugge.com.

Restaurant 'Sud': ontdek Puglia in hartje Brugge
Restaurant 'Sud': ontdek Puglia in hartje Brugge
Restaurant 'Sud': ontdek Puglia in hartje Brugge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content