Ingrediënten

(Voor een grote peperkoek)

  • 100 g suiker
  • 200 g honing
  • 1 dl water
  • 350 g roggebloem
  • 1,5 afgestreken tl koekkruiden
  • 50 g bruine basterdsuiker
  • 15 g bakpoeder
  • 5 el parelsuiker (naar keuze)

Bereiding

1. Verwarm de suiker, de honing en het water tot de suiker is opgelost. Breng dit mengsel tot het kookpunt en roer er de roggebloem en de koekkruiden door. Laat het mengsel afkoelen.

2. Laat 2 à 3 dagen rusten op een koele plek en meng er dan de basterdsuiker en het bakpoeder onder.

3. Verwarm de oven voor op 180 °C. Leg een beboterd, vetvrij papier in een bakvorm en vul die met het deeg. Bestrooi eventueel met parelsuiker en bak ongeveer 45 minuten in de warme oven.

Tip

.
© .

Voor een nog rijkere koek kun je wat extra honing (75g) aan het deeg toevoegen. Je kunt er uiteraard ook nog andere smaakmakers aan toevoegen: 65 g gekonfijte sinaasappelschil + de geraspte schil van een sinaasappel + 50 g boter of 70 g gekonfijte gember + 40 g boter. Gebruik je fantasie!

Uit:Peperkoek, 150 x anders, Jan Borms (Borgerhoff & Lamberigts, 24,99 euro)

(Voor een grote peperkoek)1. Verwarm de suiker, de honing en het water tot de suiker is opgelost. Breng dit mengsel tot het kookpunt en roer er de roggebloem en de koekkruiden door. Laat het mengsel afkoelen.2. Laat 2 à 3 dagen rusten op een koele plek en meng er dan de basterdsuiker en het bakpoeder onder.3. Verwarm de oven voor op 180 °C. Leg een beboterd, vetvrij papier in een bakvorm en vul die met het deeg. Bestrooi eventueel met parelsuiker en bak ongeveer 45 minuten in de warme oven.Voor een nog rijkere koek kun je wat extra honing (75g) aan het deeg toevoegen. Je kunt er uiteraard ook nog andere smaakmakers aan toevoegen: 65 g gekonfijte sinaasappelschil + de geraspte schil van een sinaasappel + 50 g boter of 70 g gekonfijte gember + 40 g boter. Gebruik je fantasie!