Vier Vegan Day: 10 plantaardige recepten

Vier Vegan Day: 10 plantaardige recepten

Wat vaker plantaardig eten, kan alleen maar aangemoedigd worden. En wat is er bemoedigender dan vegan recepten die je zomaar in de schoot geworpen krijgt, toevallig ook nog eens pal voor de werelddag van het veganisme? Tien plantaardige bordjes om dit weekend uit te proberen.

Hoewel je nu het hele jaar door in de TryVegan-challenge kunt instappen, blijft de eerste dag van november traditiegetrouw het moment waarop het plantaardige dieet wereldwijd wordt gevierd. Dus doken we in onze recepten op zoek naar de meest kleurrijke en smaakvolle vegan gerechten die deze eerste november wat minder grijs maken.

10 plantaardige recepten voor World Vegan Day

1. Palestijnse gelakte aubergine van Youssief

In het Mechelse restaurant ’t Gasthuis leidt Seppe Nobels met zijn Instroom Academy nieuwkomers op. Wie weet proef je er wel van deze Palestijnse gelakte aubergines. Maak ze ter vergelijking alvast eens zelf klaar 

Naar het recept

2. Fattoush van chef Sami Tamimi

Dat de Palestijnse keuken barst van de smaak, bewijst ook Ottolenghi-sidekick Sami Tamimi. De chef gaf een eigen draai aan de klassieke fattoush met verfrissende komkommer. Kleurrijk, crunchy en vol verse kruiden. Ook ideaal om koelkastresten op te werken.

Naar het recept

3. Geroosterde pastinaaksalade met amandeltarator

De Australische kookboekenauteur Alice Zaslavsky heeft een hekel aan suffe salades en maakt er een volwaardige maaltijd van: ‘Pastinaak is een typische verwaarloosde groente die alles heeft: een winterse uitstraling, zoete smaak en een goede textuur. Maar dit recept werkt ook met pompoen of wortel.’

Naar het recept

4. Vegan risotto met knolselder en boerenkool 

Het cliché wil dat ze leven op een blaadje sla om hun kostbare lijn niet te verliezen, maar wat maken modellen echt klaar in hun keuken? Vegan risotto! Door de dierenliefde van haar dochter switchte model Laurence Desbisschop namelijk naar de plantaardige keuken. 

Naar het recept

5. Gelakte paddenstoelen met bruine rijst

Nergens ter wereld worden de culinaire mogelijkheden van de bowl zo benut als in Azië. Deze bruine rijst met gelakte paddenstoelen is een heerlijk en volledig vegan voorbeeld van zo’n voedzaam kommetje umami.

Naar het recept

6. Galette met aardappel, bloemkool en dille

Toos Vergote toont op Instagram dat plantaardig koken niet moeilijk hoeft te zijn. Met haar favoriete seizoensgroenten creëert ze smakelijke vegan bordjes, zoals deze galette met een delicate dille-pistou. Elegant in zijn eenvoud én hartverwarmend comfortfood. 

Naar het recept

7. Keftedes van kikkererwten en kruiden

De keftedes van chef Georgina Hayden lijken op falafel, maar geheel in Griekse stijl zit er ook aardappel in, wat de textuur verandert. Als je het goed doet, krijg je onweerstaanbaar lekkere vegan balletjes die absoluut naar meer smaken. 

Naar het recept

8. Salade van gekookte granen met rode biet en pecannoten

Salade hoeft zeker niet inspiratieloos te zijn. Kijk maar naar deze smaak- en kleurbom. Lekker fris én gezond: meer moet dat niet zijn voor een puur plantaardige maaltijdsalade.

Naar het recept

9. Herfstsalade met pompoen, gepofte biet en feta

Deze gezonde herfstsalade kun je ook met winter- of zomergroenten samenstellen, al naargelang je honger en het seizoen. Vervang de feta enkel nog door plantaardige kaas en hummus, en je vegan bordje is klaar.

Naar het recept

10. Vegan mandu’s

Dumplings zijn echte kameleons in de keuken en net die veelzijdigheid maakt dat iedereen er zo dol op is. Ook de Koreaanse mandu’s kun je op verschillende manieren klaarmaken en vullen met je favoriete ingrediënten van het moment, zoals deze vegan variant met tofu.

Naar het recept

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Expertise