2458739

© © Tony Le Duc Voor de sushi-rijst:

Sushi
© © Tony Le Duc

Voor de sushi-rijst:

Voor 4: 1,5 kop sushirijst, 2 koppen water, Â1/2 koffielepel zout, 1 el suiker, 1,5 el rijstazijn

Voor maki-sushi met tonijn

Voor 10 stuks: 1 noriblad, 100 g bereide sushirijst, 30 g tonijn in balkjes van 1 cm dik, sushimatje

Voor nigiri-sushi met zalm

Voor 10 stuks: 100 g bereide sushirijst, rijstazijn, wasabi, 40 g zalmfilet in plakjes van 5 mm dik

Voor de sushi-rijst:

Was de rijst in een zeef onder koud stromend water. Laat de rijst 20 min. uitlekken en zacht wellen. Breng de rijst met 2 koppen water al roerend aan de kook en laat 10 min. zacht koken, tot het water bijna helemaal is opgenomen. Roer regelmatig maar voorzichtig door elkaar en zorg dat de rijst niet breekt.

Stoom de rijst nadien in 10 min. beetgaar in een stoompan. De rijst moet voldoende gaar zijn om aan elkaar te kleven, maar moet nog een halfharde kern hebben, zoals bij risotto. Doe de rijst in een kom, roer voorzichtig los met een vork en laat afkoelen.

Roer de suiker en het zout onder de rijstazijn tot alles is opgelost en meng voorzichtig onder de lauwwarme rijst. Laat de rijst nu zo snel mogelijk verder afkoelen. Hoe sneller het vocht verdampt, hoe meer de rijst zal beginnen glanzen.

Maki-sushi met tonijn

Leg het noriblad op een sushimatje. Smeer er een laag rijst op van ongeveer 5 mm dik. Laat boven- en onderaan ongeveer 1 cm van het noriblad vrij. Maak overlangs in het midden van de rijst een gleuf en leg er de tonijn in. Rol de sushi dicht met behulp van het matje en zorg ervoor dat de vulling mooi in het midden zit. Snijd in plakken van 2 cm dik.

Nigiri-sushi met zalm

Maak met de hand hoopjes rijst. Zet daarvoor steeds wat rijstazijn op het werkblad, waar u uw vingers kunt in dopen. Zo blijft de rijst goed kleven. Smeer wat wasabi op de plakjes vis en leg ze omgekeerd op de rijst.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content