Stoofpotje van varkensvlees met ciderazijn en gebakken pompoen

  • Moeilijkheid

800 g varkensschouder

2 el olie

1/2 kg zilveruitjes

1 el boter

5,5 dl zoete cider

1,5 dl ciderazijn

4 takjes rozemarijn

2 laurierblaadjes

2 el zure room

peterselie, voor de afwerking

peper en zout

Pompoen:

1/2 kg pompoen

3 el olijfolie

1 teen knoflook

1 el fijngehakte rozemarijn

Snij de varkensschouder in grote stukken (ongeveer 3 cm). Verhit de olie in een stoofpan en bak het varkensvlees met enkele stukken tegelijk goudbruin. Zet opzij.

Blancheer intussen de zilveruitjes 1 minuut in kokend water. Schil de zilveruitjes. Doe de boter in de pan en voeg de zilveruitjes toe. Laat de uitjes karamelliseren. Voeg de cider, ciderazijn, kruiden en het vlees toe. Breng aan de kook en zet de stoofpan in de oven. Laat 1 uur stoven op 180°C tot het kookvocht met de helft gereduceerd is.

Verwijder de pitten van de pompoen en snij in parten. Schil de parten en doe ze in een braadslee. Meng de olijfolie met de geperste knoflook en rozemarijn. Wrijf dit mengsel over de pompoen en zet 30 minuten mee in de oven. Hou nadien warm tot het stoofpotje klaar is.

Haal het vlees en de uitjes uit de pan, en hou warm. Gooi de kruiden weg. Zet de pan op het vuur en laat het vocht reduceren met de helft. Voeg de zure room toe. Verdeel het vlees en de uitjes over de borden en giet er de saus over. Serveer met de pompoen en, indien gewenst, met rijst.

* Variant: het varkensvlees kan vervangen worden door kip; de cider, ciderazijn en kruiden door sherry, sherryazijn en dragon.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content