Ingrediënten

Voor 6 porties

100 ml kokend water

1 bouillonblokje (kip)

500 ml Griekse yoghurt

1 teentje knoflook, geraspt

1 klein bosje dille

1 komkommer, gewassen en doormidden gesneden

zout & peper

Optioneel: 100 g gerookte zalmsnippers

Bereiding

Meng in een maatbeker het water en de bouillon. Doe er de yoghurt, knoflook, dille en een helft van de komkommer (met zaadlijst) in grove stukken, bij.

Mix met een staamixer tot een glad geheel.

Breng op smaak met zout en peper.

Zet dit de koelkast en laat goed koud worden.

Schil de andere helft van de komkommer en verwijder de zaadlijst met een theelepeltje. Snij de rest in kleine blokjes, en laat die even drogen in een vergiet. Daar worden ze knapperig van. Roer, als je ze gebruikt, de zalmsnippers door de soep.

Uit: Wat lunchen we vandaag? - Recepten en inspiratie voor lunchtrommels, feest op school en traktaties, Susan Aretz (Uitgeverij Nieuw Amsterdam, 24,99 euro. Verschijnt op 12 september.)

Voor 6 porties 100 ml kokend water 1 bouillonblokje (kip) 500 ml Griekse yoghurt 1 teentje knoflook, geraspt 1 klein bosje dille 1 komkommer, gewassen en doormidden gesneden zout & peper Optioneel: 100 g gerookte zalmsnippers Meng in een maatbeker het water en de bouillon. Doe er de yoghurt, knoflook, dille en een helft van de komkommer (met zaadlijst) in grove stukken, bij. Mix met een staamixer tot een glad geheel. Breng op smaak met zout en peper. Zet dit de koelkast en laat goed koud worden. Schil de andere helft van de komkommer en verwijder de zaadlijst met een theelepeltje. Snij de rest in kleine blokjes, en laat die even drogen in een vergiet. Daar worden ze knapperig van. Roer, als je ze gebruikt, de zalmsnippers door de soep.