Ingrediënten

Voor 4 personen

VOOR DE KNOFLOOKSAUS

1 biocitroen, 2 teentjes knoflook, 2 ansjovisfilets op olie, uitgelekt, 1 heel verse eidooier, 200 ml olijfolie, kurkuma, versgemalen witte peper en zout

VOOR DE KOEKJES

500 g spinazie, zout, 2 el sesamzaadjes, 3 el Japanse sojasaus, 1 el rijstazijn, 1 el saké, 1 à 2 tl honing, 2 el sesampasta, 8 sint-jakobsnootjes, 2 el plantaardige olie, versgemalen peper, fleur de sel, blaadjes microkruiden

Bereiding

  1. Was de citroen onder heet water en rasp de zeste fijn. Pers de vrucht uit. Pel de knoflook en hak hem grof. Plet hem in de vijzel met de ansjovisfilets, schep in een mengkom en klop op met de eidooier. Giet er geleidelijk en al kloppend de olie bij tot een romige, niet te dikke mayonaise. Breng op smaak met 3/4 theelepel kurkuma, citroenzeste en citroensap, peper en zout.
  2. Was de spinazie en blancheer ze 1 minuut in gezouten kokend water. Giet ze af door een vergiet en laat uitlekken. Duw er zoveel mogelijk vocht uit.
  3. Rooster de sesamzaadjes in een braadpan zonder vetstof. Zet de pan van het vuur, laat 30 minuten afkoelen en mix dan tot poeder. Meng dit in een kom met 2 eetlepels sojasaus, de rijstwijn, de saké en 1 theelepel honing. Voeg de spinazie toe en laat minstens 2 uur marineren.
  4. Verwarm de oven voor op 180°C. Beboter 12 kuiltjes van een muffinvorm met 24 kuiltjes. Mix het spinaziemengsel fijn en meng er de sesampasta onder. Vul hiermee de kuiltjes, duw aan en zet 5 à 10 minuten in de oven.
  5. Spoel intussen de sint-jakobsnootjes en dep ze droog. Verhit de olie in een braadpan en bak de zeevruchten 1 minuut per kant.
  6. Schep 1 à 2 eetlepels knoflooksaus op de borden en smeer uit tot stroken. Leg er afwisselend 2 sint-jakobsnootjes en 2 spinaziekoekjes op. Werk af met een draai van de pepermolen en fleur de sel. Lepel er 2 dunne strookjes olie uit de braadpan naast. Decoreer met blaadjes microkruiden en serveer meteen.
Voor 4 personenVOOR DE KNOFLOOKSAUS 1 biocitroen, 2 teentjes knoflook, 2 ansjovisfilets op olie, uitgelekt, 1 heel verse eidooier, 200 ml olijfolie, kurkuma, versgemalen witte peper en zout VOOR DE KOEKJES 500 g spinazie, zout, 2 el sesamzaadjes, 3 el Japanse sojasaus, 1 el rijstazijn, 1 el saké, 1 à 2 tl honing, 2 el sesampasta, 8 sint-jakobsnootjes, 2 el plantaardige olie, versgemalen peper, fleur de sel, blaadjes microkruiden