Shatta – rood of groen
Shatta is op elke Palestijnse eettafel te vinden, als tegengewicht voor vette gerechten of om andere op te peppen. Een recept voor shatta van chefs Sami Tamimi en Tara Wigley.
Voor 1 middelgrote pot
- 250 g rode of groene chilipepers zonder steel, in flinterdunne ringetjes (met de zaadjes)
- 1 el zout
- 3 el appelazijn
- 1 el citroensap
- olijfolie, om te overgieten en af te dekken
Bereiding
- Doe de chilipepers en het zout in een middelgrote, gesteriliseerde pot en schud ze goed door elkaar. Sluit de pot goed en zet hem maximaal 3 dagen in de koelkast.
- Laat de chilipepers de derde dag uitlekken en pureer ze in een keukenmachine: je kunt ze heel fijn pureren of juist kort voor een grove textuur.
- Roer de azijn en het citroensap erdoor en schep het mengsel weer in de pot. Giet er een laagje olie overheen om de inhoud af te sluiten en bewaar in de koelkast.
Sami wist meteen dat hij aan Tara een echte partner in culinaire crime had toen hij op een dag een pot met shatta in haar fietsmandje zag staan. ‘Ik ga nergens heen zonder een portie hiervan’, zei Tara zo terloops alsof ze het over haar huissleutel had.
Deze pittig-scherpe smaakgever is heel gemakkelijk te maken en je raakt er net zo gemakkelijk aan verslaafd. Shatta is op elke Palestijnse eettafel te vinden, als tegengewicht voor vette gerechten of om andere op te peppen. Eieren, vis, vlees, groenten: ze vinden het allemaal heerlijk. Wij adviseren je altijd een pot hiervan in de koelkast of voorraadkast te hebben. Of in het fietsmandje, als dat zo uitkomt.
Over het keukengerei: de pot waarin je de chilipepers bewaart moet zorgvuldig gesteriliseerd zijn. Shatta kan na de bereiding maximaal 6 maanden in de koelkast worden bewaard. De olie zal in de koelkast dikker worden en zich van de pepers afscheiden. Roer voor gebruik alles goed door, zodat de puree weer goed gemengd is.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier