Selles-sur-Cher met aardappelpuree, zure appel en venkel

Voor 4:

Voor 4:

4 bloemig kokende aardappelen

boter

volle melk

witte peper en zout

nootmuskaat

ciderazijn

1 Granny Smith

1 kleine venkel

vers bieslook

verse dille

olijfolie,

(eventueel) verse kervel

4 sneden Selles-sur-Cher (bij voorkeur 4 weken oud)

Schil de aardappelen, kook beetgaar en pureer met boter, melk, peper, zout en nootmuskaat. Voeg op het einde naar smaak ciderazijn toe: die geeft de puree een frisse punch. Snij de appel ongeschild in plakken en de rauwe venkel in fijne repen. Schik de puree op de borden, leg er de appel en venkel op en wissel af met grofgehakt bieslook en dille. Kruid licht met witte peper van de molen en druppel er wat olijfolie over. Versier eventueel met kervel. Schik er de kaas naast.

De kaas: typisch voor gerijpte geitenkaas zijn de fijne zuren en bijna steenachtige mineralentoetsen. Selles-sur-Cher, afkomstig uit de centrale Loirevallei, heeft na vier weken een elegant aroma. Er zijn hints van walnoten, de korst van gezouten houtskoolas neemt de zurigheid uit de kaas wat weg, onttrekt ook sneller vocht en maakt hem voller.

Het eten: bij deze zuivere en frisse smaak past geen ingewikkelde bereiding. Associaties van jong, fris en dynamisch zijn op hun plaats. Vooral salades kunnen: zowel sla, groene kruiden als vinaigrette zijn strak van smaak door de azijn of het citroensap dat erin wordt verwerkt. De aardappelpuree speelt in op het volle van de kaas.

De wijn: lichte en eenvoudige jonge witte wijnen, vooral afkomstig van één enkele druivensoort en met een vrij hoge zuurgraad, zijn op hun plaats. Eenvoudig betekent letterlijk zo eenvoudig mogelijk gemaakt, dus zonder speciale aromatische bewerkingen, lagering op eikenhouten vaten enz. Eenvoudige wijnen van de volgende witte druivensoorten komen in aanmerking: sauvignon uit de Loire (Sancerre, Pouilly Fumé, Menetou Salon, Reuilly), muscadet uit de Loire, sauvignon uit Bordeaux (Entre-Deux-Mers), basisriesling uit Luxemburg, Duitsland en Oostenrijk en zeer eenvoudige wijnen van druivensoorten als Silvaner (Duitsland, Luxemburg), Rivaner (Luxemburg), pinot blanc (Elzas). Ook een eenvoudige Italiaanse Soave kan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content