Voor 6:
18 jakobsvruchten
extra vierge olijfolie
1/2 glas droge witte wijn
1/2 glas groentebouillon
2 grepen blaadjes van kruisbloem of van zuring
Voor de rijst:
500 g carnaroli (risottorijst)
100 g boter
1 el olijfolie
witte wijn
1 middelgrote sjalot, in schijfjes gesneden
1/2 kl safraanpoeder
1,5 l groentebouillon
zout en peper uit de molen
een handvol bloemen van Oost-Indische kers (kapucijnbloem)
De rijst: verwarm een eetlepel olijfolie en de helft van de boter in een kookpot en stoof de sjalot glazig. Voeg de rijst toe en roer om tot hij doorschijnend wordt. Blus met witte wijn en laat die verdampen.
Voeg beetje bij beetje de warme bouillon toe en roer regelmatig om. Voeg op het einde van de kooktijd (ong. 20 min.) de saffraan toe, opgelost in een bodempje bouillon. Neem de pan van het vuur en meng de rest van de boter onder de rijst. Versier met gele kruisbloemen en Oost-Indische kers.
Bak de jakobsvruchten in 4 eetlepels olijfolie en voeg er de witte wijn, peper en zout aan toe. Laat 2 minuten doorkoken en hou de vruchten warm. Mix het kookvocht samen met 3/4 van de bloemblaadjes van kruisbloem, 2 eetlepels olijfolie en de bouillon.
Schep de risotto op het bord en lepel de saus ernaast. Leg de jakobsvruchten op de rijst en versier met de rest van de bloemen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier