Rijstpap met pijnboompitten

Deze verfijnde en troostrijke pap, die ooit was voorbehouden aan de hogere Koreaanse klassen, is heerlijk als winters ontbijt. Best de avond voordien beginnen met de bereiding.

Deze verfijnde en troostrijke pap, die ooit was voorbehouden aan de hogere Koreaanse klassen, is heerlijk als winters ontbijt. Verdund met een beetje water is hij overigens ook lekker als soep. Gebruik alleen heel verse pijnboompitten, bij voorkeur biologische, want veel van de voorverpakte pijnboompitten uit de supermarkt zijn al een beetje ranzig. En de kwaliteit van de gebruikte pijnboompitten maakt voor dit gerecht echt het verschil.

Ingrediënten

  • 200 gr ronde witte of bruine rijst, minstens 2 uur (of een hele nacht) geweekt in water
  • 100 gr pijnboompitten, plus wat extra als garnering
  • 1/2 theel. zeezout 1 theel.
  • honing, naar smaak
  • 1/2 theel. zwarte sesamzaadjes

Laat de rijst uitlekken en doe hem met de pijnboompitten in een keukenmachine. Laat de machine 2 minuten draaien tot alles fijngemalen is en schraap het mengsel af en toe van de wand van de kom.

Giet er vervolgens geleidelijk 400 milliliter koud water bij en laat de machine draaien tot alles goed is gemengd. Giet het mengsel boven een kom door een heel fijne zeef of een met kaas- of neteldoek beklede zeef. Knijp zo veel mogelijk vocht uit de pulp.

Gooi de pulp weg en giet het opgevangen vocht in een pan. Verwarm dit 2-3 minuten al roerende op laag vuur tot het dikker wordt. Laat de pap zachtjes aan de kook komen en kook hem al roerende nog eens 2 minuten of tot hij de gewenste consistentie heeft. Voeg eventueel extra water toe als je de pap te dik vindt.

Doe het zout en wat honing erbij en voeg eventueel naar smaak wat extra van beide toe.

Schep de pap in kommen en strooi er wat pijnboompitten en sesamzaadjes over. Serveer direct.

Uit: Onze Koreaanse keuken, Jordan Bourke & Rejina Pyo (LM Books, 24,99 euro)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content