Met Wereldhummusdag wordt deze week het wereldrecord kikkererwten pletten vast weer verbroken. Voor wie de peulvrucht minder weet te smaken, zijn er ook recepten voor hummus van bataat, pompoen of met aubergine. Tien varianten.
Dinsdag 13 mei staat omcirkeld als Hummus Day op de internationale feestkalender. De veelzijdige spread doet het goed – al dan niet gepimpt – als aperodip, als topping voor warme en koude gerechten, tussen een broodje, wrap of burger of als smaakmaker voor groenten. De Libanese klassieker is intussen dermate ingeburgerd dat er ook meer kleurrijke versies van bestaan waar geen kikkererwt aan te pas komt. Vier de dip in al z’n facetten met deze recepten voor hummus.
Hoera voor hummus: tien recepten
1. Klassieke hummus
Kikkererwten, een mixer en enkele smaakmakers: meer is er niet nodig om de klassieker op je salontafel te kunnen zwieren. Onweerstaanbaar met een plas olijfolie erbovenop en een truckload platbrood erbij.

2. Hummus van zoete aardappel, wortel en saffraan
Ook deze hummus van zoete aardappel is meer dan makkelijk te maken. Serveer met je favoriete (zuurdesem)brood.of crackers.

3. Hummus met geroosterde pompoen en koriander
Heerlijke hummus met geroosterde pompoen en koriander. Ook deze versie kun je perfect serveren met rauwkost, flatbread of grissini.

4. Musabaha – Zina’s hummus
Het recept van de Syrische chef Zina Abboud: ‘De originele Syrische hummus is net wat anders dan de Palestijnse of de Libanese hummus, omdat wij er citroensap aan toevoegen.’

5. Moutabal – Auberginecrème met tahin
Onmisbaar op de mezzetafel: moutabal, een klassieke dip, niet op basis van kikkererwten, wel met aubergines, tahin, citroensap en veel knoflook.

6. Pompoen-harissa hummus
De baharatkruiden en rose harissa tillen deze pompoen-harissa-hummus naar ongekende culinaire hoogte. Zo lekker dat je deze variant keer op keer zult willen maken.

7. Hummus met citroen
Citroensap vind je wel vaker terug in de originele receptuur, afhankelijk van wie de hummus bereid. Het geeft de hummus een frisse citrustoets.

8. Hummus van butternut met pompoenpitten en maanzaad
Deze al even gezonde hummus van butternutpompoen is erg lekker met wat groenten. Geef er ook wat grissini, versgebakken brood, naan of platbrood bij.

9. Hummus met rauwe groente
Zweeds wetenschapsjournalist Henrik Ennart en topchef Niklas Ekstedt onderzochten in het boek ‘Gelukseten’ de link tussen het brein en voeding. Van deze hummus word je sowieso heel gelukkig.

10. Hummus van aubergines
Geen fan van kikkererwten of het zoetige van pompoen? Probeer dan eens deze versie met aubergines. Eenvoudig en snel, in geen tijd kun je aan het dippen slaan.

Meer recepten:
– Kamp burrata of team mozzarella: 30 recepten
– Past altijd: 30 recepten voor pastasalade
– Visfavoriet: 10 recepten met zalm
– Asperge op kop: 30 recepten voor dé voorjaarsklassieker
– Vorm volgt functie: 12 gerechten met gevulde pasta