Daar zijn de Zeeuwse mosselen weer. Dit jaar begint het mosselseizoen een pak vroeger dan gewoonlijk, wat wil zeggen dat je er nu al mee aan de slag kan. Van mosselen à la Sergio en Wout Bru tot Aziatische bordjes zoals bij Boo Raan of Old Boy: tien recepten van de chef.
Tussen alle drama op het wereldtoneel was er vorige week toch minstens één vrolijk stemmend bericht, althans voor de mosselfans: de eerste Zeeuwse mosselen van bodemcultuur arriveerden weken vroeger dan normaal. Word je doorgaans aan de publieke schandpaal genageld wanneer je voor half juli mosselen durft klaar te maken, nu wisten de amateurinspecteurs niet goed waar kijken. Bovendien is het al decennia geleden dat de mosselpot zo vroeg uit de kast kwam. Dus kijk: het mag! Bijt de spits af en start het mosselseizoen met deze tien verrassende recepten van de chef.
Trap het mosselenseizoen af met de chefs
1. Mosselen à la Wout Bru
In het kookboek Joie de Vivre vind je deze moderne interpretatie van de Franse klassieker Moules aux fines herbes. Deze ‘Fines herbes’ duidt op een vaste kruidencombinatie uit de klassieke keuken, traditioneel bieslook, kervel, peterselie en dragon. Wout Bru houdt het bij de bieslook en heel andere smaakmakers voor een hedendaagse twist.

2. Moules à l’escargot van Sergio Herman
Kan het Zeeuwser dan met een ‘sexy gerechtje’ van Sergio Herman? Hij gaat keer op keer voor deze klassieker tijdens het mosselseizoen: “De combinatie van knoflook, boter en peterselie is wat mij betreft heilig en nog smakelijker met mosselen dan met slakken.”

3. Mosselen met mole verde en pico de gallo à la Blanco
Een voorgerecht dat we zomaar van de Mexicaans geïnspireerde menukaart plukten bij het hippe restaurant Blanco – intussen een vaste waarde in Knokke en – terecht – goed voor een 14/20 bij GaultMillau.

4. Mosselen met pepertjes en Thais basilicum van Old Boy
Na zes jaar gooide het Brusselse restaurant van Xavier Chen en John Prigogine onlangs nog het roer om. Wij konden in tussentijd dit recept ontfutselen aan de chef van de Aziatisch geïnspireerde bistro Old Boy.

5. Nieuw-Zeelandse mosselfritters van chef Paul Melville
De Nieuw-Zeelandse chef Paul Melville (van het Antwerpse Stoked) gaf ons een recept voor viskoekjes. In zijn thuisland worden ze gemaakt met de uit de kluiten gewassen green lip-mosselen. Maar ze zijn ook overheerlijk met een lokale variant tijdens het mosselseizoen.

6. Mosselen Thai style van Boo Raan
Mosselen met sterallures: maak ze klaar in Thaise stijl naar het recept van restaurant Boo Raan in Knokke-Heist – volgens Michelin het beste Thaise restaurant in de Benelux, en dan ook goed voor een welverdiende ster.

7. Gemarineerde mosselen met rettich en yoghurt van Cuines 33
“Een bezoek aan Cuines 33 is een beleving”, weet de Michelin-inspecteur. Dat geldt zeker ook voor deze gemarineerde mosselen, waarmee jij vast een ster verdient bij je tafelgasten. En geloof ons: het gerecht zíét er niet alleen erg goed uit.

8. Avocadosalade met mosselen
Het Nederlands Mosselbureau staat in voor de promotie van de Zeeuwse mossel. Ze verzamelden enkele toprecepten – zoals deze avocadosalade met mosselen – in een kookboek. En wie valt er nu niet voor dit bordje?

9. Zeeuwse mosselen op Marokkaanse wijze
Instant vakantiegevoel dankzij het recept van chef Toon De Bock die z’n strepen verdiende bij Jean Sur Mer – het instituut voor seizoensgebonden vis. Deze Marokkaanse mosseltjes geven het oer-Nederlandse product een originele mediterrane twist.

10. Zeeuwse mosselen met venkel, Ricard en vanille
Tot slot schudt de cateraar nog deze variant uit de koksmouw. Deze mosselpot wordt op smaak gebracht met venkel en Ricard – a.k.a. ‘Pastis de Marseille’. Zo waan je je meteen op een Provençaals terras.
