De 10 geboden om mosselen te bereiden

© iStock

Dit zijn tien vuistregels voor een perfecte bereiding van mosselen volgens chef-kok Piet Devriendt van visrestaurant De Oesterput in Blankenberge, een van de beste mosseladressen aan de Belgische kust.

Vlamingen eten ze het liefst met brood. Nederlanders graag met frieten. Mosselen smaken nog lekkerder met een frisse pint of een glas witte wijn erbij. En wanneer ze bereid worden volgens de regels van de kunst, dat spreekt.

In zijn nieuwe boek ‘Mosselen’ bundelt chef-kok Piet Devriendt van het Blankenbergse visrestaurant De Oesterput meer dan vijftig, uiteenlopende gerechten met de mossel in de hoofdrol. Naast de mooi geillustreerde recepten en de historiek van het eethuis in het eerste deel van het boek, geeft hij tussendoor tien tips voor een optimale bereiding van mosselen prijs. Smakelijk.

  1. Voorzie altijd een aparte mosselpot per persoon
  2. Peper de mosselen goed
  3. Snijd de mosselgroenten fijn genoeg, zodat ze op hetzelfde moment als mosselen gaar zijn.
  4. Bevochtig de mosselen altijd met een beetje water of witte wijn.
  5. Gooi het sap van de mosselen nooit weg, het kan een perfecte vervanger zijn voor een visfumet.
  6. Respecteer bij het vullen van een mosselpot altijd deze volgorde: eerst de mosselen in de pot, daarna de groenten erop, dan de peper en als laatste (eventueel) lookboter.
  7. Kook op een hoog vuur.
  8. Kook altijd onder een deksel.
  9. Schud de mosselen goed op tijdens het koken, zodat de groenten en de mosselen mooi gemengd zijn.
  10. Als je mosselen wilt bakken, laat ze dan eerst afkoelen nadat ze gekookt zijn. Zo blijven ze mooi intact.
De 10 geboden om mosselen te bereiden

Uit: ‘Mosselen’, Piet Devriendt, Uitgeverij Carrera Culinair, 176 pagina’s, € 24,99

Piet Devriendt opende twintig jaar terug in een loods van een groothandel in schaal- en schelpdieren een eenvoudig restaurant. In de Oesterput schuiven de gasten bij elkaar aan en zitten aan lange tafels om te genieten van de verser-dan-verse schaal- en schelpdieren. Naast de populaire plateau royal behoren ook de mosselgerechten tot de absolute toppers van het eethuis, wat het een van de beste mosseladressen aan de Belgische kust maakt. Reserveren is onmogelijk. Op tijd naar het restaurant afzakken is geen overbodige luxe. (DB)

De Oesterput, Wenduinse Steenweg 16, 8370 Blankenberge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content