Ze staat minder in de kijker dan de aardbei, de appel of andere vruchten op hun piek, maar ook de pruim kent een hoogseizoen waarin ze op haar best is. Tijd voor taartjes, ontbijtgerechten en uiteraard konijn met pruimen: 10 recepten.
Groen, geel, rood of blauw: de meeste pruimenrassen hangen bij ons plukklaar aan de bomen tussen juli en oktober, met een piek in augustus. Soms hebben ze een wit laagje, en dat is net het teken dat ze vers zijn – de film beschermt de vrucht tegen uitdroging. Even zacht knijpen volstaat om te checken of de pruim rijp is (ze geeft iets mee, maar moet nog stevig aanvoelen). Dan heb je met zekerheid de zoete, sappige, malse pruimen te pakken die geschikt zijn voor een keur aan recepten, van stoofpot tot dessert.
10 recepten met verse pruimen
1. Tarte tatin van pruim en porto
Nog beter met een bolletje ijs (want welk dessert wordt daar niet beter van?), maar ook zonder extra’s is deze tarte tatin met pruim een onweerstaanbare traktatie.

2. Konijn met pruimen van chef Lore Moerman
De Gentse chef Lore Moerman richt zich tegenwoordig op eetcafé The Wan and Only, maar dit konijn met pruimen stond op de kaart toen ze het gevierde Bodo runde. ‘Ik maakte het met verse pruimen – wat een frissere en meer fruitige smaak geeft dan de variant met gedroogde – en serveerde het met knolselderpuree.’

3. Crumble van perziken en blauwe pruimen
Een crumble maak je van elke soort fruit, volgens het seizoen en altijd even lekker. Wat dacht je van deze versie met perziken en pruimen, het perfecte dessert voor de late zomer.

4. Gestoofde pruimen met granola van Julius Roberts
Chef Julius Roberts verruilde het stadsleven voor het plattelandsbestaan. ‘In september hangt de pruimenboom vol met fruit, de takken lijken wel een overbelaste waslijn. We plukken we er mandenvol van om er jam, gin, chutney én dit lekkere ontbijt van te maken.’

5. Geroosterde zoetzure pruimen met tahinyoghurt en pistache
Deze zoetzure pruimen zijn heerlijk als dessert, maar doen het even goed als ontbijt. Je kunt alle soorten pruimen gebruiken, maar de rode variant levert dieprood sap op dat mooi afsteekt tegen de witte yoghurt.

6. Varkensspiering met pruimensaus
Niet alleen lam of konijn pairt perfect met de smaak van pruim, ook varkensvlees houdt van een likje pruimensaus. Serveer dit topcombo met gekookte aardappelen of puree.

7. Pie van pruim en braambes
Van pruimentaart tot tarte tatin en crumble: geen gebrek aan opties met dit seizoensfruit voor fans van iedere soort gebak. Deze pie is een minder voor de hand liggende variant, je maakt ‘m nog lekkerder met een schep opgeklopte slagroom erbij.

8. Lamsstoofpotje met pruimen
In tajines gaan vaak gedroogde pruimen bij het lam, maar in dit stoofpotje krijgt datzelfde stukje vlees gezelschap van verse vruchten. De pruimen worden tot moes gekookt wat een mooie dikke saus oplevert. Een geslaagde combinatie met potentieel als klassieker.

9. Notendriehoekjes met pruimencoulis
Verras je gasten of jezelf met dit lekkere dessert met pruimencoulis. Deze knapperige notendriehoekjes van filodeeg zijn namelijk het ideale luxueuze tussendoortje.

10. Pruimentaart
Tot slot nog een echte klassieker: de simpele pruimentaart. Bak ze gerust op een iets hogere temperatuur dan normaal: het sap dat uit de pruimen loopt verandert dan in heerlijke karamel.
