Pissaladière

pissaladière
© Getty

De Provençaalse uientaart dankt haar naam aan het feit dat ze, voor ze de oven ingaat, met een laagje ‘pissalat’ wordt bestreken – een mengsel van ansjovispuree en smaakmakers. Een goede pissaladière bestaat uit een laagje uien, half zo dik is als de deegbodem. De taart wordt warm of koud gegeten.

Voor 1 à 2 personen
Gistdeeg
  • 300 g bloem van harde tarwe
  • 50 g bloem om te bestuiven
  • 1 kl zout
  • een snuif suiker
  • 15 g droge gist (of 20 g verse gist)
  • 1 losgeklopt ei
  • 2 el olijfolie
Vulling
  • 1,5 kg zachte witte uien
  • 2 tenen knoflook
  • een snuif zout
  • 1 el kappertjes
  • 3 el olijfolie
  • laurier
  • tijm en rozemarijn
  • 8 ansjovisfilets in olie
  • 16 kleine zwarte olijven
Pissalat
  • mengeling van ansjovispuree, kruidnagel, tijm, laurier, peper en olijfolie.
Bereiding
  1. De bloem en het zout in een hittebestendige kom doen en 10 minuten laten drogen in een matig warme oven.
  2. De suiker mengen met 1,5 dl lauwwarm water. De gist door het water roeren en 10 minuten laten staan.
  3. Maak een kuiltje in het midden van de berg bloem en doe het losgeklopte ei, de olie en het gistmengsel in het kuiltje. Alles eerst met een houten lepel en vervolgens met de handen mengen (de handen eerst met bloem bestuiven). Na een paar minuten kneden kleeft het deeg niet meer. Nog enkele minuten doorkneden tot de massa glad en hanteerbaar is. Het deeg met bloem bestrooien, afdekken met een doek en 1 uur op een warme plaats laten rusten en rijzen.
  4. Ondertussen de uien schillen, eerst doormidden en vervolgens in halve maantjes snijden. De uien met de gekneusde teentjes knoflook, de gepureerde kappertjes, zout, peper, een lepel olijfolie en de tot boeket gebonden takjes tijm, rozemarijn en een blaadje laurier in een pan met dikke bodem 1 uur onder deksel laten garen. Af en toe roeren en opletten dat de uien niet bruin worden.
  5. De oven voorverwarmen tot 180 C. Een taartvorm met lage randen met olie insmeren en bekleden met deeg. Het deeg 10 minuten bakken in de oven.
  6. De vorm verwijderen en de temperatuur in de oven verhogen. De deegbodem vullen met uien (het kruidentuiltje en de knoflook weggooien) en bestrijken met pissalat”. Schik de ansjovisfilets en de olijven op de uien en zet de pissaladière ” 15 minuten in de zeer warme oven. De pissaladière warm serveren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content