Een beetje rood: 12 mediterrane gerechten met verse tomaten

Close-up of a bowl of halved cherry tomatoes seasoned with pepper.
© Getty Images

Ook de populairste zomervrucht heeft wat zon gepakt de voorbije week. Hangen je tomatenplanten door onder het gewicht? Met deze mediterrane gerechten haal je het beste uit je verse tomaten.

Er zouden duizenden tomatensoorten kunnen zijn – waarschijnlijk heeft niemand ze ooit geteld. Want ook binnen elk type zijn er uiteenlopende variëteiten. Favoriet: de versgeplukte lokale zomertomaat. De volle smaak geeft immers elk recept een upgrade. Geniet ervan, zo lang het nog kan, in deze mediterrane gerechten met verse tomaten.

Tomato tomato: 12 gerechten met verse tomaten

1. Gnocchi met zomertomaten

Gnocchi zijn goedkoop, lekker en stiekem makkelijk te maken – poets er je blazoen mee op óf laat je kinderen of gasten helpen bij deze gezellige activiteit. De pasta smaakt extra zuiders dankzij de saus van zongerijpte zomertomaten.

Naar het recept

2. Pittige gegrilde garnalen met feta, ouzo en tomaat

Chef Georgina Hayden matcht in dit gerecht uit haar receptenbundel Cyprus garnalen en feta, en geloof haar: het is een gouden combinatie. Voorzie veel brood om te dippen – de garnalen worden bijzaak eenmaal je de tomatensaus hebt geproefd.

Naar het recept

3. Zeebaars in de oven van Pascale Naessens

Deze zuiderse ovenschotel met vis uit Chez Pascale past binnen een keto-eetplan, maar je hoeft niet te diëten om hem lekker te vinden. “Een echte ovenschotel,” stelt Naessens in het boek, “alles gaat rauw in de schaal en twintig minuten later heb je heerlijk eten.” 

Naar het recept

4. Pan con tomate met jamon iberico de bellota à la Pulpo

Een van de mediterrane klassiekers van Pulpo in Sint-Denijs-Westrem: deze tomaatbroodjes met jamon iberico de bellota. Het gerecht is zo eenvoudig dat het recept weinig om het lijf lijkt te hebben. Maar het ademt Spaanse zomer – meer moet dat niet zijn.

Naar het recept

5. De perfecte gazpacho

Vraag het aan tien Spanjaarden en je krijgt tien verschillende recepten voor wat zij de ultieme gazpacho vinden. Twee constanten echter: de soep hoort ijskoud te zijn en de ingrediënten zo vers mogelijk, zoals die opperbeste zomertomaat.

Naar het recept

6. Tomatensalade met burrata

Recht van de plant, gedroogd of ingeblikt: tomaten passen in heel wat mediterrane gerechten, maar ze worden helemaal onweerstaanbaar met een bol burrata erbij. Het maakt van deze tomatensalade een streling voor alle zintuigen.

Naar het recept

7. Tarte tatin van tomaat met blauwe kaas

Een hartig taartje met tomaat en blauwe kaas, daar vallen punten mee te scoren. Tip voor chefs die nog een leven hebben buiten de keuken: moet het snel gaan, opteer dan voor kwalitatief kant-en-klaar kruimeldeeg. 

Naar het recept

8. Kruidige gehaktballetjes in tomatensaus

Het Londense Comptoir Libanais put uit de Libanese, mediterrane en Noord-Afrikaanse eetcultuur voor zijn restaurantkeuken. Dit recept voor kruidige gehaktballetjes in tomatensaus komt uit het kookboek Comptoir Libanais: Feest! Een feestje, inderdaad.

Naar het recept

9. Taktouka van paprika en tomaat van Hakim Chatar

Dj en televisiemakerHakim Chatar pleit voor de Marokkaanse keuken met onder meer dit recept – een bijgerecht of dip waarvoor geroosterde paprika’s en tomaten gepureerd worden tot een smakelijke saus. Makkelijk klaar te maken en zowel koud als warm te serveren.

Naar het recept

10. Gegrilde maïs, tomaten, halloumi en chilicrisp

In Salade Freak deelt Jess Damuck – Martha Stewarts persoonlijke saladechef en zelfbenoemde ‘Bob Ross van de salades’ – haar passie voor mooie salades. Want, zoals dit recept bewijst: “Met de juiste recepten kun je bij elke maaltijd salade eten, zonder je ooit te vervelen.” 

Grilled Corn Salad with Tomatoes and Basil  -Photographed on Hasselblad H3D2-39mb Camera
© Getty Images

Naar het recept

11. Shakshuka van The Holy Kauw Company

Dit ontbijtgerecht van het Nederlandse The Holy Kauw Company is een eigen interpretatie van de Noord-Afrikaanse klassieker. De basisingrediënten staan vast: eieren, tomaten, uien en paprika. Voor de rest volg je je eigen smaak.

Naar het recept

12. Couscous met kabeljauwballetjes

Ook met couscous kun je oneindig veel kanten uit, zoals in deze topper. Werk de bowl van couscous en balletjes kabeljauwgehakt af met kikkererwten en dé zomergroenten bij uitstek: tomaat en courgette.

Naar het recept

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Expertise