Pan con tomate met jamon iberico de bellota

© GF/ mediterraneo

Bij Pulpo in Sint-Denijs-Westrem serveren Maxence Sys en Laurent Willems mediterrane klassiekers. Tijdens de coronaperiode verzamelden ze voor hun eerste kookboek Mediterraneo al hun favoriete gerechten van rond die Middellandse zee. Pan con tomate met jamon iberico de bellota is zo eenvoudig dat het bijna geen recept is. Het is wél de Spaanse zomer op je bord – meer moet dat soms niet zijn.

Nodig
  • 300 g jamón Ibérico de Bellota, fijngesneden
  • 1 pan de cristal, stokbrood of ciabatta
  • 6 tomaten
  • 20 g olijfolie
  • Peper en zout
  • 1/3 knoflookteen, geperst
  • bieslook, fijngesneden
  • enkele blaadjes basilicum
Zo maak je de pan con tomate

1. Gril de sneetjes brood of ciabatta in de oven. Pas op dat ze niet aanbranden, dit kan snel gaan.

2. Rasp de tomaten in een rasp op de grofste stand en vang alles op in een kom.

3. Zeef de geraspte tomaten en laat het vocht eruit lekken.

4. Voeg voor 350 gram geraspte en uitgelekte tomaten 20 gram olijfolie, een snufje peper, 3 gram zout en 1/3 knoflookteen toe. Kruid bij naar smaak.

5. Dresseer de jamon iberico de bellota volumineus op een schaal. Schep de tomatencompote op de toasten.

6. Serveer de rest van de tomaat en de toast apart. Werk de pan con tomate af met bieslook en basilicum.

Ibérico is de verzamelnaam voor een exclusief gekweekt varkensras met zwarte poten (pata negra) afkomstig van Zuidwest-Spanje. Er zijn verschillende kwaliteiten die je kunt herkennen aan de achternaam: jamón Ibérico de Bellota is de ‘echte’ pata negra, ham van varkens die vrij in de mediterrane bossen grazen en onder meer gevoed worden met bellotas (eikels van de kurkeik). De andere bekende Spaanse ham, serranoham, is van een ander varkensras, de cerdo blanco (het witte varken). Hij is iets budgetvriendelijker en minder exclusief.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content