Ingrediënten

  • plantaardige olie
  • 1/2 ui, fijngesneden
  • 150 g gemengd gehakt (rund/varken)
  • 2 el sojasaus
  • 2 el suiker
  • 500 g aardappelen
  • 50 ml volle room
  • zout
  • bloem
  • enkele eieren, losgeklopt
  • panko (droog broodkruim)

Bereiding

  1. Verwarm een scheutje olie in een pan, fruit de ui aan en bak het gehakt in enkele minuten goudbruin. Voeg sojasaus en suiker toe en bak verder op een laag vuur. Roer regelmatig. Zet het vuur uit zodra het kookvocht volledig verdwenen is.
  2. Kook de aardappelen gaar en stamp ze tot puree. Voeg de room en het gehakt toe. Meng goed door elkaar en breng op smaak met zout.
  3. Maak kroketten in een vorm naar wens.
  4. Zet drie schaaltjes met bloem, eieren en panko op het werkblad. Rol elke kroket eerst door de bloem, vervolgens door de eieren en ten slotte door de panko.
  5. Verhit de frituurolie op 170 °C en frituur de kroketten goudbruin. Laat de kroketten uitlekken op keukenpapier en serveer meteen.

Uit:Tokyo Street Food, Tom Vandenberghe, Luk Thys, Miho Shibuya en Tomoko Kaji (Uitgeverij Lannoo, € 22,50)

Uit:Tokyo Street Food, Tom Vandenberghe, Luk Thys, Miho Shibuya en Tomoko Kaji (Uitgeverij Lannoo, € 22,50)