Benodigdheden

  • 0 tot 50 g scoby (te vinden op 2dehands.be, bij kennissen of online bij thuisbrouwwinkels)
  • 50 ml kombucha (uit de winkel of van een eerder gemaakt thuisbrouwsel)
  • 5 g losse zwarte thee of 3 builtjes. Het lukt ook met groene of witte thee, maar niet met kruideninfusies of thee die etherische olie (zoals earl grey) bevat
  • 60 g suiker (liefst ongeraffineerde rietsuiker)
  • 1 liter gefilterd water
  • 1 bokaal van ten minste 1 liter

Bereidingswijze

Zet thee met 250 ml water en de suiker. Roer tot de suiker opgelost is, zeef en giet in de bokaal. Voeg daarin de rest van het water en de kombucha toe.

Laat afkoelen en voeg de scoby toe. Een scoby sterft bij temperaturen van meer dan 40 graden Celsius.

Sluit de pot niet met een deksel, maar met een doek - de scoby moet kunnen ademen.

Laat fermenteren. De meeste kombuchazwammen hebben 1 tot 2 weken nodig om te fermenteren. Proef na een week: is de thee nog zoet, wacht dan.

Wanneer de kombucha lekker friszuur smaakt, haal je de zwam eruit, samen met 100 ml van je drank. Daarin kun je de scoby voor een volgend gebruik bewaren.

Je kunt nu de rest van de kombucha bottelen. Dit is ook het moment om er een extra smaakmaker (gember, citroen, vruchtensap) aan toe te voegen. Een afgesloten fles op kamertemperatuur zal verder fermenteren en licht bruisend worden. Bij een fles in de koelkast stopt de fermentatie.

Recept uit 'De helden van het echte eten', Johanna Goyvaerts en Barbara Serulus, Luster.

Zet thee met 250 ml water en de suiker. Roer tot de suiker opgelost is, zeef en giet in de bokaal. Voeg daarin de rest van het water en de kombucha toe.Laat afkoelen en voeg de scoby toe. Een scoby sterft bij temperaturen van meer dan 40 graden Celsius.Sluit de pot niet met een deksel, maar met een doek - de scoby moet kunnen ademen.Laat fermenteren. De meeste kombuchazwammen hebben 1 tot 2 weken nodig om te fermenteren. Proef na een week: is de thee nog zoet, wacht dan.Wanneer de kombucha lekker friszuur smaakt, haal je de zwam eruit, samen met 100 ml van je drank. Daarin kun je de scoby voor een volgend gebruik bewaren.Je kunt nu de rest van de kombucha bottelen. Dit is ook het moment om er een extra smaakmaker (gember, citroen, vruchtensap) aan toe te voegen. Een afgesloten fles op kamertemperatuur zal verder fermenteren en licht bruisend worden. Bij een fles in de koelkast stopt de fermentatie.Recept uit 'De helden van het echte eten', Johanna Goyvaerts en Barbara Serulus, Luster.