Benodigdheden

  • 500 g speltmeel
  • 2 el gemalen sesamzaadjes
  • 2 el gemalen anijszaadjes
  • 2 el gemalen venkelzaadjes
  • 1 el kaneelpoeder
  • 1 tl gedroogde gist
  • 1 tl wijnsteenbakpoeder
  • 1 tl zeezout
  • 1 tl saffraanpoeder
  • 200 ml biologische honing
  • 50 ml oranjebloesemwater
  • 50 ml kokosolie
  • 50 ml azijn
  • 100 ml lauwwarm water

Bereidingswijze

Rooster de sesamzaadjes, de anijszaadjes en de venkelzaadjes ongeveer 3 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C. Laat de zaadjes afkoelen en maal ze fijn met een (koffie)molentje. Verwarm een beetje kokosolie om de shebakia's in te frituren. Verwarm de honing met een scheut oranjebloesemwater om de gefrituurde shebakia's straks kort in te laten weken.

Meng het speltmeel, de gemalen zaadjes, het kaneelpoeder, de gedroogde gist en het wijnsteenbakpoeder, het zout en het saffraanpoeder goed door elkaar. Voeg hier de vochtige ingrediënten (azijn, oranjebloesemwater, kokosolie en lauw water) aan toe en kneed tot het een soepel en droog deeg is. Snijd het deeg in dunne plakken en haal het vervolgens een aantal keer door de pastamachine. Begin op de grootste stand, maar zet de machine elke keer een stukje kleiner zodat het uiteindelijk een mooi dun deeg wordt. De plak moet ongeveer 2 millimeter zijn.

Met een gekarteld (pizza)mes snijd je er vierkantjes van. Het vierkantje snijd je vervolgens vijf of zes keer horizontaal in, afhankelijk van de breedte. Pak het deegplakje op en vouw de randjes om en om op.

Frituur de gevouwen shebakia's op 150°C tot ze een beetje gekleurd zijn. Haal ze uit de olie en dompel ze in de warme honing. Haal de geweekte shebakia's uit de oven en leg ze in een vergiet of zeef zodat de overtollige honing eraf kan lopen. Bestrooi meteen met sesamzaadjes of gemalen amandelen om het koekje af te maken.