Gestreepte zeebarbeel met tandoorikruiden

Red mullet fish for sale © Ondersteunend beeld dat geen deel uitmaakt van het recept.

Zeebarbeel is een baarsachtige vis, rozerood van kleur met opvallende lengtestrepen van oog tot staart. Het visvlees van deze halfvette vis is stevig en zeer smakelijk.

Zeebarbeel is een baarsachtige vis, rozerood van kleur met opvallende lengtestrepen van oog tot staart. Het visvlees van deze halfvette vis is stevig en zeer smakelijk.

Nodig voor vier personen

8 filets van gestreepte zeebarbeel (koningspoon of ‘rouget barbet’ met vel

400 g peultjes (mange-tout)

120 g wilde Canadese rijst

boter

olijfolie

6 eetlepels tandoori-mengeling (verkijgbaar in Indiase winkel of supermarkt)

1 eetlepel paprikapoeder

Saus:

1 liter sinaasappelsap

10 geplette korianderbollen

1 eetlepel verse gember (in blokjes gesneden)

1 eetlepel acaciahoning

2 eetlepels citroengras (in ringetjes gesneden, uit Aziatische winkel)

1 versnipperd kaffirblad (Thais citroenblad, uit de Aziatische winkel)

olijfolie

Bereiding

1. Doe de saus-ingrediënten in een pan en kook tot de helft van het volume in. Laat alles een nacht trekken en giet door een puntzeef. Warm de saus op, voeg olijfolie toe en werk met de mixer op tot een lichte emulsie. Indien de saus te scherp is, doe er wat extra honing bij. Dien lauwwarm op.

2. Ontdoe de filets van hun kleine graatjes en maak op de velzijde met een scherp mesje inkepingen. Bestrooi aan de velzijde licht met zout en peper. Meng tandoori en paprika en paneer de filets met de kruidenmengeling aan de vleeszijde. Doe olijfolie in een antikleefpan, laat heet worden en bak de vis eerst anderhalve minuut aan de velzijde. Berminder het vuur en gaar de filets vervolgens 2 minuten aan de andere zijde.

3. Stoof de peultjes in olijfolie en boter en kruid met peper, zout en suiker.

4. Zet de Canadese rijst in een grote hoeveelheid water op, breng aan de kook en laat 5 minuten koken. Plaats het deksel op de pan en laat de rijst aan de kant van het fornuis 1 uur rusten. Breng na rusttijd terug aan de kookn en laat op zacht vuur 15 minuten verder garen. Giet af en kruid met peper en zout.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content