Gegrilde kalfslever met gekarameliseerde appeltjes (en zoetzure saus)

4 plakken kalfslever van elk 100g

4 plakken kalfslever van elk 100g

4 appelen (bij voorkeur jonagold)

een snuifje kaneelpoeder

2 eetlepels bruine kandijsuiker

50g Luikse siroop

1 dl frambozenazijn

1,5 dl kalfsfond

1 eetlepel zachte boter

1 eetlepel bloem

een takje munt

enkele frambozen

peper en zout

Marineer de kalfslever 24 uur in vleesmarinade. Kneed een beurre manié, een bindmiddel voor sauzen, met de boter en de bloem. Breng de Luikse siroop aan de kook en blus met de frambozenazijn. Voeg ook de kalfsfond toe. Breng opnieuw aan de kook en bind met het boter-bloemmengsel. Laat nog 2 minuutjes doorkoken. Verwijder de klokhuizen van de appels met een appelboor en snij ze in plakjes. Het is niet nodig de appelen te schillen. Doe wat boter in de pan en bak de appelschijfjes aan, bestrooi ze daarna let de bruine suiker en een beetje kaneelpoeder. Houd de appelen en de saus warm op de rand van het barbecuestel.

Haal de levers uit de marinade, dep ze droog en klem ze tussen en netje, gekruid met barbecuekruiden. Rooster ze ongeveer 8 minuten en draai ze daarbij voortdurend om. Bij lever moet je er zeker voor zorgen dat het vlees niet uitdroogt. Als je twijfelt, maak je desnoods een sneetje in het vlees om de gaarheid te controleren. Schik de appels op het bord en vervolgens de lever. Overgiet met de saus en versier met munt en frambozen.

Variatie

In plaats van frambozenazijn kun je een andere vruchtenazijn gebruiken. Waarom geen ciderazijn die mooi met de appeltjes harmonieert? De liefhebber kan de appelschijfjes flamberen met calvados.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content