Ingrediënten

Voor 8-10 personen

  • ongezouten boter om in te vetten

Voor de amandelschuimlaag

  • 300 g blanke amandelen
  • 300 g poedersuiker
  • 6 eiwitten

Voor de mokkaroom

  • 150 g ongezouten boter, op kamertemperatuur
  • 75 g poedersuiker
  • 75 g pure chocolade met minstens 60-65% cacao, in kleine stukjes
  • 50 ml hete, zeer sterke koffie
  • 1 eidooier

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 160 °C.
  2. Bekleed de bodem van een springvorm van 24 cm doorsnee met bakpapier en vet hem licht in.
  3. Maal de amandelen heel fijn in een keukenmachine. Doe ze in een kom, zeef de poedersuiker erboven en roer hem erdoor.
  4. Klop in een andere kom de eiwitten tot stijve pieken en spatel ze door het amandelmengsel. Schep dit mengsel in de geprepareerde bakvorm en bak het 50-60 minuten. Neem de bakvorm uit de oven en laat de schuimlaag (zonder het bakpapier te verwijderen) 15 minuten afkoelen op een rooster. Trek dan voorzichtig het papier los en laat de schuimlaag verder afkoelen.
  5. Klop voor de mokkaroom de boter met de poedersuiker tot een licht en luchtig mengsel.
  6. Doe de stukjes chocolade in een maatbeker, schenk de hete koffie erover en roer af en toe tot de chocolade is gesmolten. Roer dan de eidooier erdoor. Roer het chocolademengsel zorgvuldig door het botermengsel.
  7. Zet de brosse schuimlaag heel voorzichtig op een schaal. Breng de mokkaroom gelijkmatig aan met een spatel. Zet de taart tot serveren in de koelkast.

Uit: Kopenhagen Food, Trine Hahnemann (Spectrum, 30,99 euro)

Voor 8-10 personen Voor de amandelschuimlaag Voor de mokkaroom