Fricassee van Noorse kreeft, gekonfijte witloof met gember en limoen

Ingrediënten voor 4 personen – 2 kreeften van 600 gr – 4 mooie stronken witlof – 1 kleine gemberwortel – 2 cl water – 1 limoen – 2 soeplepels suiker – 8 cl vleesjus – 8 plukjes kervel – 100 gr boter

Ingrediënten voor 4 personen

– 2 kreeften van 600 gr
– 4 mooie stronken witlof
– 1 kleine gemberwortel
– 2 cl water
– 1 limoen
– 2 soeplepels suiker
– 8 cl vleesjus
– 8 plukjes kervel
– 100 gr boter

Een recept van Jean-Pierre Bruneau, chef van restaurant Bruneau.

Bereidingswijze (30 minuten)

1. Pel de gember en hak fijn, doe hetzelfde met de limoenzeste.

2. Laat het water en de suiker koken in een pan, gooi er de gember en de limoen in, laat 5 minuten traag konfijten. Neem de bereiding van het vuur en bewaar ze.
N.B. U kan de bereiding verschillende weken bewaren.

3. Verwijder de blaadjes van de witlof en bewaar 12 grote blaadjes voor de garnituur.

4. Snij de rest van de witlof in stukken van 1 cm met de blaadjes die u bewaard, kruid lichtjes af met peper en zout en laat 5 minuten braden. Voeg 1 mokalepel gember en gekonfijt citroen toe.

5. Snij de levende kreeften in twee en scheid de staarten van de rest van het lichaam, verwijder de ingewanden. Dompel de kreeftenscharen 5 minuten in kokend water zodat u ze daarna kan pellen

6. Verwarm een andere pan met boter en sauteer de kreeftstaarten wanneer de pan warm is. Sauteer eerst de vleeskant, draai ze om, voeg de gepelde scharen toe en bak ze 3 minuten in de oven.

7. Voor het vleesjus is het best elke keer dat u gebraden kalfs- of rundsvlees maakt, het overtollige jus te recupereren en het te ontvetten wanneer de jus koud is.

Opmaak

Schik de gekonfijte witlof in het midden van het bord en leg er de kreeft op. Giet het vleesjus errond en versier met de witlofblaadjes en de kervelplukjes.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content