De Swedish Chef achterna: recept voor Zweedse balletjes met rösti

© Bram Debaenst

Haast en spoed zijn zelden goed. Gelukkig is er in het weekend extra veel tijd om nieuwe recepten uit te proberen. Deze week: Zweedse balletjes met rösti.

Zo maakt een Zweedse kennis zijn Zweedse balletjes: aardappelpuree toevoegen aan het gehakt geeft een extra zacht en smeuïg resultaat.

Voor 4 personen
Voor de balletjes:
500 g rundergehakt
250 g varkensgehakt
1 teentje knoflook
100 g broodkruim
1 ei
5 el volle melk
100 g aardappelpuree
2 el arachideolie
Peper en zout
Voor de rösti:
4 grote aardappelen
1 ui
2 eieren
2 el bloem
Een bosje bladpeterselie
2 el olijfolie
Peper en zout

Voor de saus:
40 g roomboter
40 g bloem
200 ml groentebouillon
200 ml runderbouillon
150 ml volle room
2 tl sojasaus
1 tl mosterd
Voor de veenbessencompote:
250 g verse veenbessen
Sap en rasp van 1 biomandarijn
Sap en rasp van 1 biocitroen
150 g suiker
1 kaneelstokje

1. Meng het rundergehakt en het varkensgehakt. Voeg de knoflook, het broodkruim, de puree en het ei toe en meng alles goed. Voeg tot slot de melk toe en breng op smaak met peper en zout.

2. Maak ronde balletjes met je handen. Leg ze op een schoon bord en laat ze twee uur rusten in de koelkast. Zo behouden de balletjes hun vorm tijdens het bakken.

3. Spoel de citroen, mandarijn en veenbessen grondig af en verwijder eventuele steeltjes. Pel de mandarijn en snijd 2 stukken schil van de citroen. Voeg het mandarijn- en citroensap, de schillen, suiker en het kaneelstokje toe aan de veenbessen. Laat het geheel 10 tot 15 minuten rustig pruttelen.

4. Verwarm de olie in een pan op middelhoog vuur. Als de pan warm is, voeg je de balletjes voorzichtig toe. Bak ze aan alle kanten tot ze bruin zijn. Haal de balletjes uit de pan.

5. Smelt de boter in de pan van de balletjes. Voeg bloem toe terwijl je roert, zodat je een roux krijgt. Voeg de runder- en groentebouillon toe en blijf goed roeren, zodat de kruimels oplossen. Voeg daarna de room, sojasaus en mosterd toe. Laat het geheel zachtjes koken, zodat de saus dikker wordt. Voeg de balletjes aan de pan toe en laat ze vijf minuten verder garen in de saus.

6. Schil en rasp de aardappelen met een grove rasp en leg in een schone theedoek. Knijp het overtollige vocht goed uit de aardappelen. Pel en snipper de ui en hak de peterselie fijn. Doe de geraspte aardappelen in een grote kom en voeg de fijn­gehakte ui, eieren, bloem en fijn­gehakte bladpeterselie toe. Meng alles goed door elkaar.

7. Verwarm de olijfolie in een ruime pan op middelhoog vuur. Schep een deel van het aardappelmengsel in de pan en druk het plat met een spatel om een ronde vorm te creëren. Bak aan elke kant goudbruin, ongeveer 4 à 5 minuten per kant. Snijd in punten.

8. Serveer de rösti in punten met de balletjes en de veenbessencompote. Werk af met verse peterselie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content