Dit gerecht op basis van linzen is een onderdeel van een Indiase maaltijd.
Voor 4 personen
1 kop grote, gele gebroken linzen (toor dal) of gele gebroken erwten
1/2 koffielepel kurkumapoeder (geelwortel)
2 el ghee of geklaarde boter
2 rijpe tomaten
6 teentjes knoflook
2 el citroensap
3 el suiker
Hele specerijen:
1 koffielepel zwarte peper, in korrels
1 koffielepel komijnzaad
2 mespuntjes mosterdzaad
En verder:
1 bundel verse koriander
1 bundel kari-blaadjes*
1 mespuntje poeder asa foetida*
1 gedroogde rode chilipeper, leeggehaald en verkruimeld
zout
4 groene pepers, in plakjes gesneden
Bereiding
1. Was de linzen en laat uitlekken. Zet met 1 liter onder, voeg kurkuma en een koffielepel geklaarde boter toe, breng aan de kook en laatn pruttelen onder deksel tot de linzen gaar zijn. Dompel de tomaten in kokend water, verwijder huid en zaden en snijd het vruchtvlees in stukken. Doe de tomaten bij de linzen en laat vijf minuten koken. Laat de bereiding lauw worden en kruid met zout. Stoof vier gepelde en gehakte teentjes knoflook in een koffielepel geklaarde boter en voeg peper en komijn toe. Giet de linzenbouillon bij de knoflook en voeg citroensap, gehakte koriander, suiker en blaadjes kari toe. Laat zachtjes pruttelen.
2. Laat de rest van de boter in een kleine pan smelten. Snijd de rest van de knoflook in plakjes. Bak het mosterdzaad, de knoflook, het asa-foetidapoeder en de rode en groene pepers. Haal na enkele minuten van het vuur en voeg toe aan de bouillon van linzen . Maak de pan met een weinig water schoon en voeg ook dit restje toe. Laat alles vijf minuten rusten en versier met korianderblad. Dien op als onderdeel van een Indiase maaltijd.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier