Nodig :
1/2 kg rijpe vlierbessen
125 g uien
125 g appels (Golden)
250 g basterdsuiker
70 g rozijnen
2 Spaanse pepertjes
2 dl azijn van goede kwaliteit
1/2 theelepel zout
1/2 theelepel gemberpoeder
1/2 theelepel gemalen kruidnagel
1/2 theelepel gemalen kaneel
De vlierbessen, uien, appels en pepertjes schoonmaken en klein snijden. De aangegeven ingrediÔnten in een grote pan doen, onder regelmatig roeren aan de kook brengen en zonder deksel minimum één uur zachtjes laten sudderen (de massa mag niet te nat zijn). Verdelen over schoongemaakte potten met schroefdeksel, de potten sluiten en tenminste 6 weken laten rijpen op een koele plaats. De chutney opdienen met bereide eendenlever of bij harde kaassoorten, zoals Tomme de Savoie of Spaanse Manchego.
Vlierbessen zijn slechts in de zomer te plukken en kunnen in de winter worden vervangen door rijpe vijgen, die men uitlepelt.
Als men de kruidnagel en de kaneel voor het gebruik zelf maalt in een oude koffiemolen, hebben de specerijen meer aroma.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier