Grillig weer: 10 bijgerechten voor de barbecue

bijgerechten voor de barbecue

Niets mis met een gegrilde chipolata, maar wel zonde om enkel daarvoor je Green Egg op het terras te slepen. Met deze tien bijgerechten maak je van elke barbecue een geslaagde grilpartij – zowel voor de vleeseter als voor vegetariërs.

Vergeet de slamix uit een zakje en de obligate aardappel in de schil. Met deze zomerse salades en gegrilde groenten met hun verrassende sausjes en niet te versmaden marinades mag je barbecue nog zo in het honderd lopen, de bijgerechten maken het helemaal goed. 

10 bijgerechten voor de barbecue

1. Salade op de rooster: pompoenmaantjes met dille-tahinyoghurt

Australisch kookboekenauteur Alice Zaslavsky maakt korte metten met suffe salades: “Zie het vlees meer als bijgerecht van de pompoen in plaats van andersom. Geef ze een kick met de frisse dille-tahinyoghurt.”

Naar het recept

2. Gegrilde gemarineerde paprika’s met munt

Dit vegetarische recept voor de barbecue van culinair auteur Malin Landqvist dubbelt prima als een van de bijgerechten. “De zoetheid van een paprika die gegrild wordt, is magisch. Samen met geitenkaas, olijven, munt en balsamico is dit een ware traktatie.”

Naar het recept

3. Geroosterde venkel met olijventapenade en wittebonenpuree

Nog een plantaardig bordje van op de rooster dat perfect combineert met andere barbecuecreaties. Vegan chef Eveline Versluys: “Dit gerecht is als een mediterrane droom: traag geroosterde venkel met de zoutige umami van de tapenade en zwoele geur van gepofte knoflook.”

Naar het recept

4. Luchtige aardappelsalade met mierikswortel

Er wordt soms gezegd dat het geheim in de saus zit; wat deze aardappelsalade betreft kunnen we dit alleen maar beamen. De klassieker krijgt extra elan door de mayonaise te vervangen door luchtig geklopte zure room, op smaak gebracht met gekonfijte citroen en mierikswortel.

Naar het recept

5. Grote groene salade met fetacrème en gepekelde venkel

Feta maakt alles beter, en dat geldt niet in het minst voor deze grote groene salade. Zonder sla, maar met komkommer, peultjes, tuinbonen en de gepekelde venkel als ster van de show. Een heerlijke zomerse salade die in een mum van tijd op de tuintafel staat.

Naar het recept

6. Gegrilde courgette met mostarda van courgette van Seppe Nobels 

Geen barbecue is echt af zonder een van de bijgerechten van groentetovenaar Seppe Nobels. Hij stopte al z’n expertise in deze courgette, afgewerkt met een smeuïge mostarda van courgette en abrikozen. Hier vind je trouwens het volledige BBQ-menu van de chef.

Naar het recept

7. Sperziebonen met perzik van chef Thomas Straker

In Food You Want to Eat toont de Britse chef Thomas Straker dat smaakvol koken helemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn. Het bewijs? Dit bijgerecht: “Dit is de zomer in een kom. Neem de tijd om de bonen te splijten en koop perfect rijpe perziken, want die zijn onvoorstelbaar sappig.”

Naar het recept

8. Salade van gekookte granen met rode biet en pecannoten

Elke barbecue heeft baat bij een frisse salade. En die hoeft zeker niet inspiratieloos te zijn. Kijk maar naar deze smaak- en kleurbom. Lekker fris op een zomerse dag: meer moet dat niet zijn.

Naar het recept

9. Chopped fattoush

Fattoush is een Libanese salade die ook in andere landen aan de Middellandse Zee dikwijls als bijgerecht wordt geserveerd. Deze ‘chopped’ versie is klaar in een wip én makkelijk mee te nemen – ideaal voor een barbecue op verplaatsing.

Naar het recept

10. Gegrilde aubergines met fetayoghurt

Twee halve aubergines, een flinke schep fetayoghurt en een gemengde salade vormen een overheerlijkeside dish. Ook goed als verrukkelijk en voedzaam vegetarisch hoofdgerecht van de gril.

Naar het recept

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Expertise