Nieuwe vetarme boter bestaat bijna volledig uit water

© Getty

Het voelt, smaakt en ziet eruit als boter maar bestaat bijna volledig uit water. Wetenschappers zijn erin geslaagd een nieuwe caloriearme boter te ontwikkelen.

Voedingswetenschappers van de Cornell-universiteit (VS) hebben een procedé ontwikkeld waarmee ze een grote hoeveelheid water kunnen mengen met minuscule druppels plantaardige olie en melkvet. Water en vet vallen normaal gezien moeilijk te mengen, maar hier is het dus wel gelukt.

Een lepel boter die het resultaat is van dit procedé, bevat 2,8 gram vet en 25,2 calorieën. Bij gewone boter is dat 11 gram vet en bijna 100 calorieën. De nieuwe boter bevat dus maar een kwart van de calorieën van gewone boter, zonder dat daarvoor kunstmatige stabilisatoren nodig zijn.

80 procent water

Gewone boter bestaat voor 84 procent uit vet en voor ongeveer 16 procent uit water. Het nieuwe procedé keert dat volledig om. ‘Met 80 procent water in 20 procent olie creëren we iets dat de consistentie, het mondgevoel en de romigheid van boter heeft’, zegt hoofdauteur Alireza Abbaspourrad.

Het nieuwe procedé maakt gebruik van de high internal phase emulsion-technologie (HIPE). ‘We blijven water aan de olie toevoegen, totdat de uiteindelijke samenstelling 80 procent water en 20 procent olie is.’

Volgens de voedingswetenschappers kan de nieuwe boter een rol spelen bij de groeiende vraag naar vetarme etenswaren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content